PRACHOVSKé SKáLY MAJí KONEčNě TOALETY. ALESPOň NEBUDEME MUSET DO LESA, POCHVALUJí SI TURISTé

Prachovské skály, kam v létě míří tisíce turistů, už nejsou bez toalet. Dosud v chráněném území toalety chyběly. Teď tam jsou hned na dvou místech.

Jsou ekologické, samokompostovací a téměř bezúdržbové. Řeč je o nových toaletách, které najdete v Prachovských skalách. Příprava a realizace trvala dva roky, projekt zaštítil Královehradecký kraj. Prachovské skály jsou nejnavštěvovanější památkou v regionu.

ČTĚTE TAKÉ: Tropy rychleji kazí vodu na koupalištích. Podívejte se, jaká je kvalita ve vašem okolí

„Zadali jsme ke zpracování studentům stavební průmyslovky, aby nakreslili nějaké projekty. Těch bylo asi šest, všechny byly moc hezké a tento byl vybrán. Máte tu dvě toalety, jedna je u vstupu od Prachova a druhá je na rozcestí u Buku,“ popsala CNN Prima NEWS provozovatelka Margareta Pospíchalová.

Toaleta vypadá jako šnečí ulita a do přírody tak zapadá. Je v ní připraven toaletní papír, uvnitř se nesmí používat vlhčené ubrousky. Používání je přitom velmi jednoduché – po vykonání potřeby naberete na lopatičku připravený zásypový materiál a do záchodu ho nasypete. „Měla by z toho vzniknout taková kompostovatelná krychle,“ popsala Pospíchalová. Jednou za půl nebo tři čtvrtě roku pak stačí kompost vynést. Toaleta nepotřebuje vodu ani elektřinu. Jeden kus vyšel na zhruba 150 tisíc korun.

Návštěvníci si je pochvalují. „Je to lepší varianta než plastová kabinka nebo aby lidé chodili do lesa a nechávali tam po sobě kapesníky,“ poznamenala jedna z dotázaných turistek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ceny na českých koupalištích vzrostly. Kolik průměrně utratíte za den u vody?

2024-07-02T10:42:37Z dg43tfdfdgfd