OKAMUROVI MUžI A žENY V čERNéM. SPD HLíDá JEJí „VLASTNí“ BEZPEčNOSTNí AGENTURA

Tomio Okamura se dlouhodobě snaží vypadat jako oblíbenec davů, který si mezi lidi troufne bez ochranky. Jeho sociální sítě jsou však plné fotografií z veřejných akcí, kde mu záda kryjí „nenápadní“ svalovci. Ani po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica prý šéfa SPD policie nekontaktovala. V kampani před eurovolbami však Okamura přinejmenším jednu bezpečnostní agenturu využívá. Vede ji žena z jeho vlastní strany.

Že se s fanoušky potkává bez ochranky, tvrdil Tomio Okamura i před parlamentními volbami 2021. Ani tehdy to nebyla pravda, jak před třemi lety popsal HlídacíPes.org.

O bezpečnost v kampani SPD se tehdy staraly firmy Bulldog Security a SP-Solutions. Navíc těsně před volbami vyšlo najevo, že Okamurovi v té době dočasnou ochranu přidělila i policie, kvůli výhrůžkám od skupiny Romů z Libereckého kraje.

Společnost SP-Solutions se podle faktur ve zprávě zveřejněné na webu Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí podílela už na zajišťování bezpečnosti kampaně SPD v krajských volbách 2020. O jaké služby mělo jít, nechtěl později jednatel firmy Jiří Votápek na dotaz HlídacíPes.org komentovat.

„Žena jako osobní strážce“

Zjevně však tyto vazby na SPD vydržely dodnes. Jak ukazuje výpis z transparentního účtu pro financování kampaně SPD do voleb do Evropského parlamentu, strana zatím zaplatila několik desítek tisíc firmě Le’GUARD.

V ní jako bezpečnostní specialista působí právě zmíněný Jiří Votápek. Stejné jméno se mimochodem objevilo i na kandidátní listině SPD v komunálních volbách na Praze 11 v roce 2018, s dodatkem „manažer ostrahy“.

Tomio Okamura začátkem května v Benešově. Muži z ochranky kolem v kostkovaných košilích

Jednatelkou loni založené firmy Le’GUARD je zastupitelka SPD na Praze 9 a poslanecká asistentka Lenka Zumrová.

Ani ona nechtěla bezpečnostní služby poskytované svému mateřskému hnutí blíže komentovat. Ve výpisu z transparentního účtu stojí u zmíněných plateb pouze „zajištění bezpečnosti“ či „beseda, bezpečnost“. „Koho si s sebou pan Okamura bere na akce, to je čistě jeho věc,“ říká bez dalších podrobností Zumrová.

Její agentura na webových stránkách kromě osobní ochrany nabízí také bezpečnostní poradenství, detektivní služby, transport VIP klientů a zásilek nebo lektorskou činnost.

Podle vlastní prezentace jako jedna z mála podobných firem poskytuje také službu „Žena jako osobní strážce“. To se týká zejména doprovodu na společenské akce. „Žena-strážce je vzhledem ke zkušenostem a nenápadnosti plnohodnotným osobním strážcem nevzbuzujícím větší pozornost právě při společenských akcích,“ uvádí agentura.

Jiří Votápek už v roce 2019 potvrdil, že jeho tehdejší společnost zajišťovala ochranu i pro jednoho „nejmenovaného tuzemského politika“.

„Zkrátka jsem byl ve správný čas na správném místě a příležitost byla na světě,“ komentoval to v rozhovoru pro časopis Naše Praha. Ten mimochodem dříve dlouhou dobu vydával někdejší kandidát za SPD do sněmovních voleb v Praze a jeden z hlavních autorů volebního marketingu SPD ve volbách v roce 2021 Jan Čížek.

Václavák ohlídá policie

Pokud jde o bezpečnost, Okamura i dnes trvá na svém: „Neměníme program. Policie mě v rámci prevence nekontaktovala a školení jsem nedostal,“ citoval Okamuru server Seznam Zprávy, který po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica minulý týden oslovil i další vrcholné politiky s dotazem, zda mají ochranku. Premiér Petr Fiala, šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová a šéf hnutí ANO Andrej Babiš odpověděli, že ano.

Z fotografií zveřejněných v posledních týdnech na sociálních sítích Tomia Okamury je nicméně zjevné, že bezpečnostní doprovod má i on. Na záběrech z mítinků, kde se předseda SPD fotí s fanoušky, se v davu opakují stále stejné tváře lehce podmračených mužů stojících vždy poblíž.

Okamuru ve čtvrtek v podvečer čeká vystoupení v Praze na Václavském náměstí, kam v rámci kampaně před eurovolbami pozval zástupce partnerských stran SPD z Evropy. Přijet má i šéf Slovenské národní strany Andrej Danko, která je ve vládě Roberta Fica nejmenším koaličním partnerem.

Danko po útoku na Fica vystoupil s konfrontačním prohlášením a řekl, že „pro něj začíná politická válka“ a z atentátu obvinil „nepřátelská média“.

Podobnou rétoriku lze od šéfa SNS zřejmě očekávat také při vystoupení v Praze. Ministr vnitra Vít Rakušan avizoval, že česká policie se zaměří v předvolební kampani právě na akce s rizikem střetu názorových odpůrců.

To se týká i čtvrtečního mítinku Okamury a spol. na Václavském náměstí. „Událost na Slovensku reflektujeme a při plánování bezpečnostního opatření jsme to zohlednili. Konkrétní však z taktických důvodů být nemůžeme,“ říká Jan Daněk z krajského policejního ředitelství v Praze.

2024-05-23T04:42:16Z dg43tfdfdgfd