RUSKO I UKRAJINA HLáSí LIKVIDACI DESíTEK DRONů

Moskva/Kyjev - Rusko i Ukrajina hlásí likvidaci desítek dronů vyslaných na své území nepřítelem. Moskva podle ruské agentury TASS informuje o sestřelení 87 ukrajinských útočných bezpilotních letounů. Kyjev uvedl, že se jeho vojákům povedlo zlikvidovat 24 ruských dronů a střel z celkových 31, které invazní vojska na zemi vyslaly.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana během uplynulé noci zastavila to, co nazvalo "pokusem kyjevského režimu provést teroristický útok pomocí bezpilotních letounů na cíle" v Rusku. Ukrajina se už třetím rokem brání ruské vojenské agresi a z Ruska poměrně často přicházejí zprávy o ukrajinském ostřelování nebo vzdušných útocích zejména na příhraniční oblasti.

Dnes ruský resort obrany informuje o sestřeleni 70 ukrajinských dronů nad Rostovskou oblastí, dvou nad Belgorodskou, dvou nad Volgogardskou, šesti nad Voroněžskou, šesti nad Kurskou oblastí a likvidaci jednoho dronu nad ukrajinským poloostrovem Krym, který Moskva v rozporu s mezinárodním právem anektovala v roce 2014. Zda se některé vzdušné zbraně nepodařilo zlikvidovat, ruské ministerstvo nezmiňuje.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu v noci informovala s odvoláním na gubernátora Voroněžské oblasti o ukrajinském útoku na tamní sklad s pohonnými hmotami. "Podle předběžných informací několik bezpilotních letounů nepatrně poškodilo palivové nádrže," uvedl gubernátor Alexandr Gusev s poznámkou, že nikdo nebyl zraněn. Portál Astra později napsal, že v Rostovské oblasti bezpilotní letoun v noci zasáhl elektrickou rozvodnu ve městě Morozovsk, které se následně ocitlo bez proudu a podle místních obyvatel také bez dodávek vody.

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk mezitím na platformě Telegram uvedl, že Rusko vyslalo v noci na dnešek na Ukrajinu 14 střel různého typu a 17 útočných dronů, přičemž ukrajinské protivzdušné obraně se povedlo zničit sedm střel a všech 17 bezpilotních letounů nad Chmelnyckou, Charkovskou, Mykolajivskou, Oděskou, Záporožskou, Dněpropetrovskou a Kirovohradskou oblastí.

O tom, kam dopadly nezničené střely, se nezmiňuje. Agentura Reuters upozorňuje na sdělení šéfa Záporožské oblasti Ivana Fedorova, podle něhož blíže neupřesněný počet střel mířil na otevřené prostranství v jím spravovaném regionu a zatím nejsou informace o obětech nebo škodách.

Agentura Reuters dopoledne informovala o zvucích exploze v Kyjevské oblasti, kterou se - stejně jako v dalších ukrajinských regionech - opět rozezněly sirény varující před hrozbou vzdušného útoku. Zatím není jasné, zda šlo o výbuch způsobený sestřelením útočící zbraně protivzdušnou obranou nebo úder. Veřejnoprávní stanice Suspilne informovala, že exploze byly slyšet také ve Chmelnycké oblasti.

2024-06-14T06:51:48Z dg43tfdfdgfd