OHNIVé PEKLO V ŘECKU: POžáR KVůLI TURISTůM NA JACHTě A OHňOSTROJI VYVOLAL ROZHOřčENí

Hasiči na řadě míst Řecka stále bojují s lesními požáry, zatímco někteří lidé se navzdory neustálým varováním chovají nezodpovědně a ke vzniku požárů tak v tomto suchém a horkém počasí přispívají. Agentura DPA dnes informovala mimo jiné o lesním požáru na ostrově Hydra způsobeném ohňostrojem, který dělali turisté na jachtě poblíž pobřeží. V pátek zemřel pětapadesátiletý dobrovolný hasič, který pomáhal bojovat s požáry na severozápadě Peloponéského poloostrova v regionu Elida.

Podle řeckých médií vypukl požár na ostrově Hydra v pátek asi hodinu před půlnocí. Jeho původci ze soukromé jachty se ho snažili uhasit, což se jim nepovedlo, a tak zavolali hasiče a utekli. Místo požáru je ze země nepřístupné, a musí se tak hasit ze vzduchu a z moře.

Za posledních 24 hodin vypuklo podle DPA v Řecku 64 požárů lesa a porostu. Problematická je situace zejména na severozápadě Peloponéského poloostrova, kde muselo být preventivně evakuováno sedm lokalit. Hasiči a dobrovolníci tam bojovali s plameny celou noc. Situaci nyní sice mají pod kontrolou, ale v poledne se očekává silný vítr, uvedla stanice ERT.

Řecko sužují lesní požáry každoročně. I nyní k nim přispívá suché a horké počasí a teploty až 40 stupňů Celsia. Civilní obrana varovala před trvajícím nebezpečím i pro tento víkend, kdy se očekává silný vítr. Ten přispívá k šíření požárů, ale také komplikuje požárníkům práci při hašení ze vzduchu.

Některé požáry vzniknou z nedbalosti, jiné úmyslně. Chytit žháře je těžké, nedávno se ale místním úřadům podařilo například dopadnout muže, který založil požár východně od Atén. Hasiči pak s plameny bojovali dva dny. Žháře zachytily při trestném činu kamery.

V Řecku se podle DPA loni výrazně zvýšily tresty za žhářství i způsobení požáru z nedbalosti. Kromě pokut lze nově uložit až desetileté vězení i za způsobení požáru nedbalostí.

>

Loni v létě Řecko postihly velmi silné požáry, které si v červenci vyžádaly tři desítky obětí. Na ostrově Rhodos museli v červenci kvůli rychle se šířícímu ohni evakuovat přes 20 000 lidí. Mnozí turisté tehdy popsali evakuaci jako chaotickou, na sociálních sítích se objevily záběry desítek turistů prchajících po silnici před ohněm a dýmem. Několik tisíc turistů odvezly z pláží desítky lodí pobřežní stráže i soukromníků.

Nejhorší lesní požáry v novodobé řecké historii vypukly 23. července 2018 u obce Mati, která leží východně od Atén, a v dalším regionu západně od Atén. Kvůli vyprahlé půdě a silnému větru se šířily tak rychle, že řada lidí nestačila utéct a uhořela či se udusila. Někteří se utopili, když se v zoufalství snažili před ohněm zachránit v moři. Celkem tehdy zemřelo 104 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

2024-06-22T14:46:33Z dg43tfdfdgfd