NOVá EXPOZICE V RODNéM DOMě A.DVOřáKA V NELAHOZEVSI PřIBLIžUJE JEHO DěTSTVí

Nelahozeves (Mělnicko) - Nová expozice v rodném domě Antonína Dvořáka v Nelahozevsi na Mělnicku přibližuje skladatelovo dětství i prvotní zdroje jeho inspirace. Návštěvníkům se poprvé otevře ve zkušebním režimu v pátek. Rekonstrukce většiny částí bývalé hospodářské usedlosti, jejímiž majiteli jsou Lobkowiczové, je hotová. S dokončením poslední části, kterou je návštěvnické centrum, se počítá v létě. Dům bude fungovat nejen jako významná kulturní památka, ale také jako muzeum a kreativní centrum, řekl novinářům za organizaci House of Lobkowicz William E. Lobkowicz.

"Bez Nelahozevsi by Dvořák nebyl Dvořákem, inspirovaly ho lodě na řece, vlaky, kostel, kde zpíval, kantor, který ho učil hrát na housle, malá hospůdka a taneční sál, v jejichž těsné blízkosti se narodil," řekl Lobkowicz.

Expozice v několika místnostech návštěvníkům přibližuje atmosféru Dvořákova domova v polovině 19. století, kdy mu bylo 11 let a součástí domu byla i hospoda. Přímo z Dvořákova dětství se podle hlavní kurátorky expozice Eleonore Kinsky velké množství předmětů nedochovalo. Většina věcí v muzeu tak sice pochází z daného období, ale nepatřily Dvořákovi. "Dochoval se jeden předmět, který budeme mít jako zápůjčku, a to je náboženská knížka, kterou zároveň dostal od prince Lobkowicz jako dárek k dokončení místní školy," řekla Kinsky. Součástí expozice je pak i několik předmětů z Dvořákovy dospělosti, například dýmka, holba nebo hrací karty. Část expozice v přízemí je přímo v místnostech, které Dvořákovi obývali, a v bývalém tanečním sále. Místnosti v horním patře se zaměřují na obec a okolí.

Pro expozici nejsou podle Kinsky tím nejdůležitějším předměty, ale samotný objekt a hudba. Stěžejním je proto audioprůvodce, který lidem zprostředkuje kvalitní poslech skladeb i mluvený doprovod. V objektu je 100 zastavení, takzvaných terčíků, které audioprůvodce po přiložení načte, k dispozici budou v češtině, angličtině a němčině.

Významnou částí programu muzea budou edukační programy, které naplno začnou od září, zatím jich je připraveno šest. "Celé muzeum je koncipováno jako centrum vzdělávání a kultury, a to samozřejmě hravou formou," řekla ředitelka edukačních programů House of Lobkowicz Dita Bakerová. Jedním z programů je například Melodie dětství. "Jedná se o vycházku s průvodcem po Nelahozevsi, kde se návštěvníci seznámí s místy, která mohla inspirovat malého Toníka pro jeho budoucí tvorbu," doplnila Bakerová. Spuštěna bude i mobilní aplikace "Když Toník běhal po venku" určená jednotlivcům i skupinám. Programy budou určené zejména dětem základních škol, připravuje se ale například i zpracování maturitních témat.

Od roku 1958 jsou budovy Dvořákova rodného domu zapsané jako kulturní památka. Organizace převzala správu budovy v roce 2019. Investice do rekonstrukce výrazně překročila 100 milionů korun. House of Lobkowicz tvoří pět subjektů, které kolektivně spravují, ochraňují a pečují o kulturní dědictví Lobkowiczkého majetku a sbírek. Jejich dlouhodobým cílem je sdílet Lobkowiczké sbírky se světem.

Dvořák se narodil 8. září 1841 v Nelahozevsi a jako prvorozený syn měl původně převzít otcovu řeznickou živnost. Byl ale také veden k hudbě a brzy začal hrát na housle. Jeho mimořádný talent rozpoznal učitel v nedalekých Zlonicích Antonín Liehmann. Od Dvořákovy smrti letos 1. května uplynulo 120 let.

2024-06-27T14:43:36Z dg43tfdfdgfd