BLíží SE LETNí ODSTáVKY: LIDé čASTO NETUší, žE PLATí ZA TEPLOU VODU, I KDYž TEčE JEN STUDENá

S létem přichází období odstávek teplé vody. Platí to pro statisíce lidí, které čeká sprchování ledovou vodou kvůli opravě a revizi zařízení a rozvodů. Paradoxem je, že i když z kohoutků neteče nic jiného než studená, i nadále můžeme platit, jako by byla teplá, tedy podstatně víc. Nejlepším řešením proto je kohoutek pro ohřátou vodu v celém bytě na dané období uzavřít. Jak dlouho mohou odstávky trvat?

Během doby, kdy z potrubí neteče nic jiného než studená voda, se pro mnohé ranní sprchování stává krajně neoblíbenou činností. Teplárny se ale hájí, že letní odstávky jsou nutností a po topné sezóně se údržba musí provést.

ČTĚTE TAKÉ: Koalice Spolu bylo dost, je načase přestat. Babiš se v Evropě pustil do odvážné hry, řekl Zahradil

Pravidelné odstávky teplé vody jsou totiž využívány k potřebným údržbám, opravám a předepsaným revizím. Kromě několikadenní odstávky v létě jsou totiž teplárenské soustavy v zápřahu nepřetržitě po celý rok. „Přestože je technologie sledována a prochází údržbou v průběhu celého roku, tak je odstávka a oprava horkovodních částí nezbytná,“ uvádí společnost United Energy.

Většina lidí si během odstávky ihned zjišťuje, jak dlouho bude trvat. To se ale může lišit. Velmi totiž záleží na vašem bydlišti a dodavateli tepla. Nejdelší možná doba je nyní 14 dní. Ve většině případů se ale setkáte s tím, že odstávka trvá pět dní a méně. To je příklad Litvínova, kde teplá voda nepoteče mezi 4. a 6. červencem či Havířova mezi 7. a 9. červencem.

Dlouhou odstávku ale mohou letos čekat v Mladé Boleslavi. „Aby byly dodávky tepla od Ško-Energo spolehlivé, nepřerušené a minimalizovaly se poruchy v průběhu zimních měsíců, je nutné provést údržbu rozvodů, zařízení, plánované opravy a předepsané revize. Letošní odstávka teplé vody proběhne v termínech od 8. do 16. července a od 8. do 19. července,“ uvedla společnost Ško-Energo.

Čtrnáctidenní odstávku plánuje jednou za dva roky i dodavatel United Energy. Důvodem je složitý systém centralizovaného zásobování teplem, který má na Mostecku a Litvínovsku přes 200 kilometrů dlouhé potrubí. „Celé dva dny ze čtrnácti trvá, než se rozvody odstaví, vypustí a vychladí, stejně dlouho pak trvá uvedení zdroje do provozu. Přitom je nutné před spuštěním provést tlakové a další zkoušky předepsané legislativou, zkontrolovat kvalitu prací a bezpečnost zařízení,“ uvádí společnost.

Pozor na zbytečné placení za teplou vodu

Řada domácností také netuší, že za teplou vodu mohou platit i v době, kdy jim dva týdny kvůli odstávce neteče. Pokud totiž využívají vodu z potrubí teplé vody, musejí za tento odběr zaplatit. V praxi by se proto lidé měli vyvarovat toho, aby měli kohout na baterii otočený k odběru teplé vody.

Teplá voda je totiž i několikanásobně dražší než studená. Pro některé nešťastníky proto může být letní odstávka nepříjemná hned dvakrát.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zavedení eura okrade pracující i důchodce, říká Paroubek. Časem by obnovil obchod s Ruskem

2024-06-28T06:25:49Z dg43tfdfdgfd