ČERNOCHOVá KRITIZOVALA KOMUNIKACI S ŘEHKOU, PROFESIONáLNí VZTAHY Má ALE ZA DOBRé

Praha - Vztahy s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou jsou na profesionální úrovni dobré, komunikace ale v určitých záležitostech nefunguje. V pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to dnes řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Například o Řehkově zapojení do projektu Nemesis na nákup dronů pro Ukrajinu se podle svých slov dozvěděla z ČTK. Projekt podle ní navíc prošetřuje inspekce, otazníkem je například využívání vojenských prostorů pro testování daných dronů.

Řehka si založil vlastní oficiální účet na síti X a následně se na sněmovním branném výboru vedla diskuse mimo jiné o tom, zda mu to Černochová zakázala. Ministryně to popřela. Cílem je podle ní obecně posílit komunikaci resortu, který provozuje na síti X účty armády a obrany. Řehku vyzvala, aby skrze ně komunikoval. V zahraničí podle ní nejsou běžné soukromé účty armádních příslušníků.

Vzhledem ke vzniku nových platforem je podle Černochové potřeba dát komunikaci do souladu s tím, jaká je v jiných spojeneckých armádách. Inspirací bude americká metodika.

Spor mezi ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu podle Černochové není ani první, ani poslední. Je podle ní nutné si uvědomit, že v čele resortu stojí ministryně obrany, nikoli šéf generálního štábu.

"Nikomu z novinářů jsem nedala naši vnitřní komunikaci, jako náčelník generálního štábu. Naše vztahy si myslím, že jsou na profesionální úrovni dobré, rozhodně spor nepřenášíme do nějaké naší agendy, kterou máme společnou," poznamenala. "Ale já jako ministryně obrany musím principiálně trvat na tom, že bude platit ústava, zákony České republiky. Primárním úkolem vojáka je být profesionálem a poradcem ministra ve vojenských věcech a připravovat se na obranu země a jejích zájmů," dodala. Úkolem politika je pak podle ní zajistit dostatek peněz, transparentnosti, předkládat vládě materiály a dokumenty a řídit resort.

Nefunkční komunikaci ministryně demonstrovala na Řehkově zapojení do sbírky Drony Nemesis. Pořádá ji spolek Skupina D, jehož je Řehka čestným předsedou. O aktivním zapojení náčelníka generálního štábu do projektu se podle ní dozvěděla z ČTK.

Projekt podle Černochové zároveň prošetřuje inspekce, protože existuje celá řada otazníků. "Například nad využíváním vojenských prostorů právě pro účely testování dronů," řekla. "Musí být rovná pravidla pro všechny, jinak to vyvolává celou řadu otazníků. Proč právě tento typ a proč právě typ, který má i nějaké komponenty z Číny? Jestli je to třeba i z nějakého bezpečnostního hlediska i pro naši armádu dobré," poznamenala.

Věří, že se vzájemná komunikace zlepší. Po Řehkově návratu ze zahraničí s ním chce záležitost probrat a požádat o vysvětlení některých z jejího pohledu nestandardních kroků.

Bývalý ministr obrany a nyní šéf branného výboru Lubomír Metnar (za ANO) v pořadu řekl, že v historii jeho hnutí kritizovalo celou řadu Řehkových vyjádření. Nesoulad v komunikaci podle něj musí skončit.

2024-06-23T12:26:50Z dg43tfdfdgfd