POLITICI VZPOMíNAJí NA VRAžDU MILADY HORáKOVé: JEJí SMRT ODHALILA PRAVOU TVář RUDéHO TERORU

Politici si v rámci Dne památky obětí komunistického režimu připomínají 74. výročí smrti Milady Horákové. Premiér Petr Fiala (ODS) na síti X uvedl, že se vzpomínky týkají i občanů, které totalita připravila o svobodu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uctila památku perzekuovaných slovy, že odvaha Horákové odhalila pravou tvář rudého teroru.

„Dnes (27. června, pozn. red.) si připomínáme Den památky obětí komunistického režimu,“ napsal premiér na síti X. Připomněl, že lidé vzpomínají i na „všechny občany, které komunistická totalita připravila o svobodu, perspektivu, vzdělání, zaměstnání nebo majetek, a bohužel také na ty, kteří přišli o život.“

ČTĚTE TAKÉ: Smutná zpráva pro český film. Zemřel producent Jíra, podílel se na Koljovi nebo Samotářích

Kromě Horákové připomněl další odsouzené ve vykonstruovaných procesech na začátku 50. let minulého století, a to jmenovitě Jana Buchala, Oldřicha Pecla a Záviše Kalandru. „Několik měsíců před tímto procesem byl kněz Josef Toufar komunisty ubit k smrti a ještě před ním, v roce 1949, komunisté zavraždili generála Heliodora Píku,“ dodal premiér v příspěvku.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zdůraznil „osobní statečnost jednotlivce. „Ne vždy se díky ní podaří překonat mašinérii osudu nebo režimu. Ale vždycky zanechá inspirativní stopu,“ napsal na síti X s tím, že na Miladu Horákovou ani oběti komunismu lidé nezapomínají.

Političku, která působila v České straně národně sociální, označila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) za „neohroženou bojovnici za demokracii“. „V zinscenovaném monstrprocesu ji odsoudili k smrti za odvahu hájit svobodu. Její statečnost odhalila pravou tvář rudého teroru. Nikdy nezapomeňme!“ uctila památku na síti X.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš sdílel k dnešnímu dni seznam obětí komunistického režimu. „Nezapomínejme!“ stojí v příspěvku pirátské strany. „Šla s hlavou vztyčenou,“ uvedla k fotografii Horákové před soudem jaderná fyzička Dana Drábová, čímž odkazovala na vlastní slova političky.

„Její oběť byla nejvyšší, a přesto neprohrála,“ uctila památku nově zvolená europoslankyně Danuše Nerudová (STAN). „Milada Horáková je pro nás inspirací a ukázkou obrovské statečnosti. Její příběh je připomínkou zrůdnosti komunistického režimu i toho, že na dějiny druhé poloviny 20. století nesmíme zapomínat, přestože by někteří současní politici byli rádi,“ sdělila.

Na zavražděné během politických procesů 50. let vzpomněl i ministr kultury Martin Baxa. S verši Egona Bondyho připomněl mimo jiné historika Záviše Kalandru. Památku obětí minulého režimu uctil také ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Dnes si připomínáme nejen jejich hrdinství, ale i statečnost tisíců dalších, kteří obětovali své životy v boji za svobodu a spravedlnost. Opravdu STAČILO!“ napsal s odkazem na kandidující koalici do eurovoleb, kterou vedla členka KSČM Kateřina Konečná.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Velké změny u penzijního spoření dopadnou na střadatele. Jak na nich vydělat a na co dát pozor?

2024-06-27T16:08:32Z dg43tfdfdgfd