ZEMřEL FILMOVý PRODUCENT JAN JíRA, BYLO MU 87 LET

Praha - Zemřel filmový producent Jan Jíra, bylo mu 87 let. Jírovo nedělní úmrtí dnes ČTK potvrdila za Asociaci producentů v audiovizi (APA) Martina Reková. Jíra od roku 1990 působil jako filmový distributor, roku 1995 inicioval vznik společnosti Cinemart, v jejímž čele stál do roku 2004. Byl u zrodu Československých filmových klubů. Od roku 1965 pracoval v kinech, například v Žatci a Lounech. Koprodukoval oscarový film Kolja. Na Jírovo úmrtí dnes upozornil server Blesk.

Jíra se narodil 9. února 1937 v Praze. Působil také jako příležitostný herec. Objevil se například ve filmech Nejistá sezona, Akumulátor 1 nebo Eliška má ráda divočinu. Jako koproducent se podílel na filmu Kolja režiséra Jana Svěráka či snímcích Samotáři a Jedna ruka netleská. Loni získal Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

O úmrtí Jíry informoval také Pavel Janda, bývalý starosta Loun, v nichž Jíra prožil většinu svého života. ČTK dnes Janda v SMS zprávě sdělil, že se s producentem znal více než deset let. "Honzu jsem měl tu čest potkat v Lounech, na kterých mu hodně záleželo," uvedl. Lounští zastupitelé loni Jírovi udělili titul čestný občan města Loun.

2024-06-24T09:45:26Z dg43tfdfdgfd