UKRAJINSKý FILMAř OLEH SENCOV V K.VARECH OSOBNě PřEDSTAVí SVůJ FILM REAL

Karlovy Vary - Filmař Oleh Sencov, který momentálně brání vlast coby poručík ukrajinské armády, na festivalu v Karlových Varech zřejmě osobně představí svůj film Real. Festival snímek zařadil do nesoutěžní sekce Zvláštní uvedení v neděli a pak ve čtvrtek 4. července. Účast filmaře vzhledem k válečné situaci na Ukrajině nebyla jistá, ČTK ji dnes potvrdila mluvčí karlovarského festivalu Uljana Donátová.

"Když nám režisér Sencov prostřednictvím producentů nabídl svůj nejnovější film, protože on sám je na frontě, byl to pro nás velmi silný okamžik. Jsme s ním v kontaktu a přislíbil, pokud to bude v jeho silách, do Karlových Varů přijet. Záleží to na rozhodnutí jeho velícího důstojníka, který ví o tom, jak je projekce filmu Real a účast Sencova na karlovarském festivalu důležitá pro medializaci krvavého a smutného konfliktu na Ukrajině," řekl ČTK před časem umělecký ředitel Och.

Snímek Real je dokumentárním pohledem na realitu války jednoho z jejích přímých účastníků. Držitel Sacharovovy ceny za svobodu myšlení Sencov vstoupil do armády hned v prvních dnech vpádu ruské armády v únoru 2022. Při jedné z útočných akcí bylo jeho bojové vozidlo pěchoty zničeno nepřátelským dělostřelectvem. Z nedalekých zákopů se pokusil rádiem zorganizovat evakuaci části své jednotky, což zásadně zkomplikoval nedostatek munice a neustávající ruská palba. Tato akce se stejně jako film jmenovala Real.

"Bradley nám znovu zachránil život," napsal na facebooku sám Sencov v narážce na odolnost bojového vozidla pěchoty americké výroby, které Ukrajina získala od Spojených států.

Sencov už druhý den po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zveřejnil svou fotografii ve vojenské uniformě a vyzval všechny spoluobčany k obraně vlasti. Režisér a voják obdržel nejvyšší francouzské vyznamenání, řád Čestné legie.

Sencova Rusové zatkli v roce 2014 na anektovaném poloostrově Krym a následně jej odsoudili k 20 letům vězení za údajné plánování teroristických útoků na Krymu. Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Tvrdil, že jej agenti ruské tajné služby mučili, aby ho přiměli k doznání. Za Sencovovo propuštění se zasazovali i čeští představitelé a filmaři.

Ruské úřady Sencova dlouho odmítaly vydat na Ukrajinu, také kvůli ruskému občanství, které automaticky dostal při anexi Krymu, jakkoli ho odmítal. Nakonec byl filmař propuštěn v září 2019 v rámci výměny vězňů a zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem.

Festival v Karlových Varech začíná dnes, potrvá do 6. července. Hostem slavnostního zahájení bude herec a režisér Viggo Mortensen, který je ve městě od čtvrtka. Jeho příjezd na červený koberec pořadatelé očekávají v 18:00. Herec proslavený mimo jiné rolí Aragorna v sáze Petera Jacksona Pán prstenů převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede snímek Až na konec světa, k němuž napsal scénář, režíroval ho a hraje v něm.

2024-06-28T09:46:46Z dg43tfdfdgfd