VšESOKOLSKý SLET V PRAZE: SLETOVý TýDEN ZAčAL PRůVODEM. ÚčASTNí SE OKOLO 15 TISíC CVIčENCů

Největší oslava sportu, XVII. Všesokolský slet 2024 odstartoval v Praze! Organizátoři sletový týden v Praze připravovali šest let. Očekává se účast 20 tisíc cvičenců a přes 50 tisíc diváků z Česka i ze zahraničí. Sletový týden odstartoval průvodem Prahou v 10 hodin na Václavském náměstí.

Sletovým průvodem centrem Prahy oficiálně odstartoval XVII. všesokolský slet. Okolo 15 000 sokolek a sokolů již tradičně prošlo sletovým průvodem centrem Prahy.  Sletový průvod tvoří především aktéři sletu, členové všech 42 tuzemských sokolských žup i jednot ze zahraničí.

Průvod začal na Václavském náměstí 10 hodin a sokolové a sokolky šli ulicemi 28. října, Národní, po Smetanově nábřeží přes Křižovnickou, na náměstí Jana Palacha k Rudolfinu až do svého cíle na Staroměstské náměstí.Sokoli se slétají do Prahy: Na Máji dokonce vystrnadili Černého motýly? Nedílnou součástí zahajovací neděle XVII. všesokolského sletu je ekumenická mše v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Požehnání zdárnému konání sletu ve svatyni českých patronů a králů, jak významný symbol české státnosti nazval ve své knize Jiří Kuthan, začne ve 14:00.

Večer všechny zvané čeká od sedmi hodin divadelní hru Lucerna v Národním divadle, kdy Divadlo pod Petřínem pod režisérskou taktovkou Bohumila Gondíka nastudovalo pro slavnostní zahájení XVII. všesokolského sletu klasiku od Aloise Jiráska. Pak všechny čeká výstup na Petřín. Další dny se ponesou v duchu pódiových vystoupení v srdci Prahy. Vrcholem sletového týdne je předvedení hromadných skladeb ve Fortuna aréně. Sokolové nacvičují dvanáct skladeb pro všechny generace, plus se představí hosté z Česka i ze zahraničí. Jedná se o neopakovatelný zážitek, premiéru a derniéru zároveň. Na ploše se objeví v jeden moment až 2000 sokolů, kteří budou cvičit jako jeden muž.

2024-06-30T11:02:26Z dg43tfdfdgfd