LIPAVSKý BUDE NA RADě EU OPěT řEšIT OMEZENí POHYBU RUSKýCH DIPLOMATů V SCHENGENU

Praha - Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) chce dnes na Radě Evropské unie v Lucemburku opět hovořit o potřebě omezit pohyb ruských diplomatů v Schengenu i o nutnosti bránit se ruskému imperialismu. Řekl to novinářům před odletem. Z Lucemburku se šéf diplomacie vydá do Ankary.

Unijní ministři zahraničí budou v Lucemburku řešit zejména ruskou agresi na Ukrajině, krizi na Blízkém východě a rovněž situaci v Gruzii. Očekává se, že šéfové diplomacií formálně schválí čtrnáctý balík sankcí proti Rusku, na kterém se zástupci zemí EU shodli už minulý týden. Rovněž by podle vysoce postavených zdrojů z EU měl nastat posun, pokud jde o využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv, což některé státy EU dosud blokovaly.

"Rada také dnes formálně schválí zákaz vysílání prokremelského média Voice of Europe. Půjde o výsledek procesu, který iniciovalo Česko," řekl Lipavský. Na evropské úrovni je podle něj nutné hledat maximum možného pro obranu před ruským imperialismem. Zmínil také mimo jiné nedávný případ žhářského útoku v garážích pražského dopravního podniku, do kterého se podle české vlády pravděpodobně zapojilo Rusko.

Lipavský se poté přesune do Ankary, kde bude mimo jiné jednat s tureckým protějškem Hakanem Fidanem. "Návštěva se ponese v duchu 100 let od navázání diplomatických vztahů," poznamenal. Za posledních osm let se podle něj vzájemných obchod téměř zdvojnásobil, aktuálně překračuje šest miliard eur (150 miliard korun).

"Budeme řešit politickou agendu, bilaterální vztahy, migraci, ale budu také hovořit o ruském imperialismu a o tom, jaké jsou vztahy mezi Tureckem a Evropskou unií," dodal šéf diplomacie.

2024-06-24T07:45:04Z dg43tfdfdgfd