ZáKONíK PRáCE BY MOHL ZDRAVOTNíKůM UMOžNIT SMěNY O DéLCE Až 24 HODIN

Praha - Zákoník práce by mohl umožnit zavedení směn o délce až 24 hodin pro zaměstnance ve zdravotnických zařízeních s nepřetržitým provozem, například u záchranné služby. Za takto dlouhé směny by ze zákona dostávali stanovený příplatek. Návrh skupiny poslanců dnes schválila Sněmovna a vložila ho do vládní novely zákoníku práce. Jde o novelu, která především zavádí pravidla pro pravidelné zvyšování minimální mzdy.

Zdravotníci nyní můžou sloužit čtyřiadvacetihodinové služby. Podle právní úpravy přijaté loni může však směna trvat nejvýše 12 hodin, na ni naváže případně přesčasová práce.

S pozměňovacím návrhem ohledně celodenních směn ve zdravotnictví přišla skupina koaličních poslanců v čele s Tomem Philippem (KDU-ČSL). Příplatek má představovat nejméně 20 procent průměrného hodinového výdělku u zaměstnanců odměňovaných mzdou a u zaměstnanců odměňovaných platem pevně 20 procent. Příplatek mají dostávat i zaměstnanci pracující na dohodu.

"Z praxe zdravotnických zařízení přitom vyplývá, že při nepřetržitém zajištění zdravotnických služeb vzniká potřeba práce nad rámec maximální délky směny 12 hodin systematicky a tato práce není nahodilá a výjimečná a nesplňuje tak znaky práce přesčas," uvádějí poslanci ke zdůvodnění svého návrhu.

Poukazují na to, že zaměstnavatelé se nyní uchylují k tomu, že rozvrhují směny spolu s běžnou směnou. Protože někteří zaměstnanci ve zdravotnictví pracují na dohodu, dostanou podle návrhu příplatek za takto dlouho směnu taky. Pozměňovací návrh zavádí také právo na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve vyjmenovaných případech zvyšování kvalifikace.

2024-06-28T09:00:41Z dg43tfdfdgfd