NASA HROZí, žE ZAPLATí ODšKODNé RODINě Z FLORIDY. MůžE ZA TO VESMíRNý ODPAD

Američané z Floridy chtějí od NASA odškodné ve výši 80 tisíc dolarů (téměř dva miliony korun). Důvod vás možná překvapí. Na dům rodiny Oterových totiž v březnu spadl kus kovu ze zásilky pro Mezinárodní vesmírnou stanici. Odpad vážící 700 gramů poškodil střechu. Na případ upozornila BBC

K nepříjemné události došlo v pátek 8. března, kdy oválný kovový předmět prorazil střechu domu Oterových v Naples a propadl se až na podlahu, kde se zastavil. Ke zranění naštěstí nedošlo, ačkoliv poblíž bylo jedno z dětí. Rodina nyní žádá o odškodné za psychickou újmu a o uhrazení škody na majetku. 

NASA si pro předmět přijela a snažila se zjistit, o co přesně jde. Národní úřad pro letectví a vesmír nakonec dospěl k závěru, že jde o součást nákladu vyřazených baterií, které operátoři v březnu 2021 vypustili z Mezinárodní vesmírné stanice ISS. 

Úřadu aktuálně běží půlroční lhůta na odpověď, přičemž z případu se může stát precedent pro další podobné incidenty. Jak upozornila agentura AFP, v budoucnu bude zřejmě více případů, kdy vesmírný odpad dopadne na jiné místo na Zemi, než se čekalo. 

Související články

2024-06-30T09:10:14Z dg43tfdfdgfd