FIALA TEď NEVIDí PROSTOR PRO OBNOVENí VLáDNíCH KONZULTACí SE SLOVENSKEM. KVůLI FICOVI

Mezistátní konzultace vlád Česka a Slovenska se zatím obnovovat nebudou, naznačil premiér Petr Fiala (ODS). Vysvětlil to tím, že jeho slovenský protějšek Robert Fico (Smer-SD) se momentálně zotavuje poté, co se v květnu stal terčem atentátu. 

Podle Fialy není obnovení československých mezivládních konzultací na pořadu dne, protože je pro něj klíčové setkání obou premiérů, které momentálně není možné.

"Slovenský pan premiér je momentálně v rekonvalescenci, tak až bude naplno v práci, můžeme si zase říct o tom, jestli taková jednání dávají smysl a případně v jakém termínu. Do té doby bych tu debatu považoval za předčasnou a svým způsobem z naší strany i za neuctivou," řekl předseda české vlády podle TASR. 

"Nedá se říct, že by šlo všechno podle plánu, ale můžu říct, že stav se už zlepšil natolik, že se pan premiér aktivně zapojil do diskuze k summitu, který byl tento týden, i tomu neformálnímu, který byl ještě před deseti dny," prohlásil slovenský vicepremiér Robert Kaliňák k Ficovu zdravotnímu stavu ve víkendovém vydání diskuzního pořadu RTVS O päť minút 12. 

Ministr podotkl, že lékaři dělají všechno pro to, aby Fico vykonávat svou práci s plným nasazením. Slovenský premiér však podle svého spolupracovníka bude mít trvalé následky. Kaliňák dodal, že jsou v kontaktu denně, setkávají se osobně. 

K atentátu došlo 15. května po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Specializovaný trestní soud v Pezinku v květnu poslal pachatele do vazby, je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra. Obviněného k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. 

Související články

2024-07-02T18:11:10Z dg43tfdfdgfd