ORBáN PO PřEVZETí PřEDSEDNICTVí EU POLETí DO MOSKVY ZA PUTINEM

Maďarský premiér Viktor Orbán se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě v pátek 5. července. Informaci přinesla maďarská sekce Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) s odvoláním na vládní zdroj.

V úterý, jen den poté, co Maďarsko převzalo půlroční předsednictví v Radě Evropské unie, se Orbán setkal v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Předseda Evropské rady Charles Michel zdůraznil, že Orbán nemá mandát jednat s Ruskem jménem EU. Polský premiér Donald Tusk se nad jeho cestou pozastavil.

Orbán, který má blízké vztahy s Moskvou, navštívil Kyjev poprvé od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Orbán na Facebooku uvedl, že cílem maďarského předsednictví je řešit problémy, kterým EU čelí, a proto jeho první cesta vedla na Ukrajinu.

Charles Michel na síti X uvedl, že EU nemá mandát k jednání s Ruskem jménem EU a že jednání o Ukrajině nelze vést bez Ukrajiny. Tusk se na síti X zeptal Orbána, zda jsou zprávy o jeho cestě do Moskvy pravdivé.

Podle RFE/RL se do Moskvy s Orbánem vydá i maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který od začátku války navštívil Moskvu nejméně pětkrát.

Orbán je jedním z mála západních lídrů, kteří se od začátku invaze setkali s Putinem, naposledy v září 2022 na pohřbu bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova.

Novinář Szabolcs Panyi jako první informoval na síti X o plánované cestě maďarské delegace do Moskvy.

Maďarské vládní letadlo už absolvovalo let z Budapešti do Moskvy a zpět, přičemž na palubě byla pravděpodobně část Orbánovy delegace. Maďarská vláda se k cestě zatím oficiálně nevyjádřila. 

Související články

2024-07-04T19:57:13Z dg43tfdfdgfd