RUSKý SOUD POSLAL NA 12,5 ROKU DO VěZENí AMERIčANA ZA OBCHODOVáNí S DROGAMI

Moskva/Washington - Ruský soud poslal na 12,5 roku do vězení amerického občana Roberta Woodlanda, kterého uznal vinným z pokusu o nelegální výrobu a prodej omamných látek. Napsala to dnes ruská agentura TASS s odvoláním na prokuraturu. Woodlandův obhájce Stanislav Kševickij agentuře Reuters řekl, že jeho mandant částečně přiznal vinu. Agentura AP ale píše, že se jeho obhájci chtějí odvolat, protože mu úřady vinu neprokázaly.

Ruské bezpečnostní složky zatkly Woodlanda v lednu. Vyšetřovatelé ho podle ruské agentury obvinili z toho, že byl součástí organizované skupiny, která vznikla kvůli nelegálnímu prodeji narkotik. Woodland podle ruských úřadů drogy přemisťoval mezi skrýšemi. Podle Reuters prokuratura uvádí, že převezl asi 50 gramů mefedronu, což je druh amfetaminu. "Byl zadržen při pokusu o ukrytí drog," píše TASS.

Kševickij podle AP uvedl, že Woodland trpí blíže nespecifikovanými duševními problémy a soud k nim nepřihlédl. Americké ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že si je odsouzení Američana v Rusku vědomo a velvyslanectví USA v Moskvě případ bedlivě sleduje. Další komentář Washington neposkytl s odvoláním na ochranu soukromí.

Podle prokuratury má dvaatřicetiletý Woodland kromě amerického také ruské občanství a žil v Permském kraji. Reuters a AP dříve napsaly, že Woodlandovo jméno se shoduje se jménem muže, který v roce 2020 řekl listu Komsomolskaja pravda, že pochází z Uralu a v 90. letech 20. století ho z tamního sirotčince adoptovali Američané, s nimiž pak žil v USA. Své adoptivní rodiče označil za úžasné, ale chtěl vyhledat biologickou matku v Rusku, a tak se vrátil. Setkal se s ní v show ruské televize a v původní vlasti se rozhodl zůstat.

V ruských věznicích nebo vazbách je v současné době několik amerických občanů, například novinář Evan Gershkovich obviněný ze špionáže, se kterým nedávno začal proces. Žurnalista i jeho zaměstnavatel - list The Wall Street Journal (WSJ) - obvinění odmítají. Bílý dům označil soud s reportérem za vykonstruovaný.

V ruské vazbě čeká na soud rusko-americká novinářka s bydlištěm v Praze Alsu Kurmaševová. Ruské úřady viní žurnalistku stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) z toho, že se při návštěvě příbuzných nezaregistrovala jako takzvaná zahraniční agentka. Kurmaševová je také stíhaná za knihu odsuzující ruskou válku proti Ukrajině.

Například Gershkoviche podle některých diplomatů Rusové pravděpodobně zadrželi ve snaze pořídit si "zásobu" amerických občanů, které by mohli vyměnit za ruské občany zadržované na Západě. Rusko a Spojené státy se už v minulosti dohodly na významných výměnách vězňů.

2024-07-04T15:08:59Z dg43tfdfdgfd