DVA KLIENTI UNIQA ZRANěNí NA ISLANDU JSOU NA JIP, JEJICH STAV Už NENí VážNý

Praha/Reykjavík - Dva klienti pojišťovny Uniqa, kteří se zranili před týdnem při nehodě autobusu na Islandu, jsou stále na jednotce intenzivní péče. Jejich stav už není vážný a ani nejsou v umělém spánku, řekla ČTK mluvčí Uniqa Eva Svobodová. Pojišťovna nyní eviduje šest hospitalizovaných klientů. U Uniqa bylo pojištěno 15 z 20 účastníků zájezdu. Při nehodě se zranilo 12 lidí.

Svobodová předpokládá, že čtyři turisté budou do ČR přepraveni letecky na lehátku. Transport však podle ní bude nejspíše možný až začátkem července. Turisté totiž utrpěli zranění trupu a měli poškozené plíce. Ze tří opatrovníků, kteří se aktuálně v místě nacházejí, se bude jeden už vracet domů. V místě tedy zůstanou pouze dva, dodala mluvčí.

Dvě z hospitalizovaných klientek mají být v nejbližší době propuštěny na hotel. K těmto doporučuje asistenční lékařka povolat opatrovníka. Jejich zranění jsou sice méně vážná, ale vyžadují rovněž obsluhu a asistenci. "Pravděpodobně vyšleme na místo jako opatrovníka profesionálního zdravotníka kvůli zajištění kompletní péče i po medicínské stránce. Opatrovníky a repatriaci hradí Uniqa," podotkla.

V autobusu Tatrabus CK Adventura cestovalo minulý pátek 20 českých turistů s českým průvodcem a řidičem. Vůz havaroval na silnici mezi městy Akureyri a Skagaströnd. Podle islandských médií mohl kolizi způsobit rozteklý asfalt, který se rozpustil vlivem vysokých teplot. Zranění byli převezeni do nemocnic v Reykjavíku a Akureyri. Některé přepravil vrtulník.

2024-06-16T10:15:34Z dg43tfdfdgfd