ČEšI V RáMCI V4 NEJMéNě PODPORUJí VSTUP UKRAJINY DO EU, UPRCHLíKY MAJí ZA ZáTěž

Bratislava - Rychlý vstup Ukrajiny do Evropské unie má ze čtyř zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Maďarsko,Polsko a Slovensko) nejnižší podporu v Česku. V ČR si zároveň největší podíl obyvatel ze zemí V4 myslí, že ukrajinští uprchlíci představují pro jejich zemi zátěž. Vyplývá to z analýzy bratislavského nevládního Institutu pro veřejné otázky (IVO) na základě průzkumů z konce loňska, jejíž výsledky IVO dnes představil novinářům.

Jen 26 procent Čechů bylo nakloněno rychlému přijetí Ukrajiny do EU, stejný názor má 29 procent Maďarů, 31 procent Slováků, ale až 64 procent obyvatel Polska. Rozhovory o svém přistoupení k EU zahájil Kyjev tento týden.

Za zátěž pro svou zemi považuje ukrajinské uprchlíky většina obyvatel zemí V4. Tento postoj zastávají hlavně Češi (69 procent respondentů). Přístup vlastní vlády k ukrajinsko-ruskému konfliktu měl nejnižší podporu v České republice (34 procent obyvatel), ve zbylých třech zemích V4 podpora národních kabinetů v této záležitosti dosáhla těsné většiny obyvatel.

Ze zemí V4 Maďarsko a Slovensko vystupují proti západním dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Jen v Česku a v Polsku si většina lidí myslí, že za konflikt na Ukrajině nese odpovědnost Rusko. V Maďarsku tento názor zastává 40 procent a na Slovensku 42 procent obyvatel; v těchto dvou zemích připisují zhruba tři z deseti obyvatel vinu za válku Západu, který podle nich Rusko provokoval.

Obyvatelé V4 se liší také ve vnímání členství v EU. Za dobrou věc ho považuje jen 42 procent Čechů, ale až 65 obyvatel Maďarska. "Je jistým paradoxem, že právě polská a maďarská veřejnost, tedy občané zemí, jejichž politická reprezentace měla v minulých letech s EU komplikované vztahy, častěji hodnotí členství EU pozitivně," uvedl IVO.

Rozdíly jsou také v názorech na členství v NATO; nejvyšší podporu má v Polsku, naopak nejnižší na Slovensku. S výjimkou Maďarska má ve zbylých státech většina obyvatel spolupráci ve V4 za smysluplnou a důležitou.

Výzkum byl proveden loni v listopadu a prosinci. V každé ze zemí V4 bylo osloveno nejméně 1000 obyvatel starších 18 let, jejichž výběr odpovídal složení populace.

2024-06-28T09:59:21Z dg43tfdfdgfd