PRVNí KOLO VOLEB VE FRANCII JE U KONCE. ODHADY PřISUZUJí TRIUMF LE PENOVé

První kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii skončilo podle očekávání, vyplývá z odhadů. Vítězství totiž přisuzují Národnímu sdružení (RN) Marine Le Penové, které podle povolebních průzkumů získalo 34 procent hlasů. Volby vyhlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu. 

Za Národním sdružením se na druhém místě umístila levicová koalice Nová lidová fronta (NFP), kterou volilo 29 procent lidí. Macronův centristický blok skončil až na třetím místě s odhadovaným ziskem v rozmezí 20 až 23 procent hlasů. Nové složení parlamentu ale bude známo až po druhém kole voleb, které proběhne v neděli 7. července. 

V prvním kole byla vysoká volební účast, podle odhadů činila až 69,7 procenta voličů. Šlo by tak o nejvyšší účast za poslední desetiletí.

Volební místnosti se otevřely v 8:00 a po celé Francii zůstaly otevřené do 18:00. Ve velkých městech bylo možné odevzdat hlas až do 20. hodiny. Volby probíhají v 577 okrscích, kdy na každý připadá jeden mandát. K úspěchu v prvním kole musí kandidát získat přes 50 procent hlasů, které zároveň představují více než čtvrtinu zapsaných voličů v okrsku. 

Hlasování v podstatě začalo už v předchozím průběhu týdne. Francouzi žijící v zahraničí mohli odevzdat hlas elektronicky. V sobotu pak proběhlo hlasování na zámořských územích, například na karibských ostrovech či ve Francouzské Guyaně. 

Francouzský prezident plánuje svolat na pondělí zasedání vlády, na němž se rozhodne o dalším postupu před druhým kolem, které proběhne 7. července, uvedly vládní zdroje agentury AFP o víkendu.

Macron už minulý týden vyloučil svou rezignaci po případné porážce své strany ve volbách. "RN nepíše ústavu a ani jejího ducha. Institucionální uspořádání je jasné, místo prezidenta je také jasné a bude jasné bez ohledu na výsledek," řekl týdeníku Le Figaro. 

Marcon musel odpovědět i na otázku, zdali si dostatečně promyslel svolání voleb už na konec měsíce. "Myslím jen na Francii. Bylo to správné rozhodnutí v zájmu země," konstatoval navzdory tomu, že průzkumy dávají Národnímu sdružení šanci na výhru. "Průzkumům jsem nikdy nevěřil. Začíná nová kampaň," dodal. 

Související články

2024-06-30T18:46:22Z dg43tfdfdgfd