VáLKA NA UKRAJINě: NEJMéNě DESET MRTVýCH PřI RUSKýCH úTOCíCH NA VILNO A VESNICE V DONěCKé OBLASTI

Nejméně deset lidí bylo v sobotu zabito při ruských raketových útocích na jihoukrajinské město Vilniansk a vesnice v Doněcké oblasti na východě země.

Ruští vojáci zaútočili na město Vilniansk v Záporožské oblasti. Podle ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka zemřelo sedm lidí včetně dvou dětí. Nejméně 18 lidí bylo zraněno, mezi nimi čtyři děti. Podle agentury Reuters bylo zraněno dalších 18 lidí, včetně čtyř dětí.

Vilniansk měl před válkou přibližně 15 000 obyvatel a nachází se 30 kilometrů od Záporoží. Po leteckém poplachu v regionu bylo hlášeno několik výbuchů. Ruský útok poškodil zařízení kritické infrastruktury, obchod a obytné budovy.

K útokům došlo po několikaměsíční vojenské neaktivitě ukrajinských sil, zatímco Moskva v posledních týdnech zahájila několik ofenzív, informovala agentura AFP.

Útok se odehrál "uprostřed dne, v den pracovního klidu, v centru města, kde lidé odpočívali, kde nebyly žádné vojenské cíle," uvedl gubernátor Ivan Fedorov.

Vilniansk leží 29 kilometrů severovýchodně od Záporoží, hlavního města regionu, který je pod ukrajinskou kontrolou. Rusko okupuje velkou část této oblasti a tvrdí, že Záporožskou oblast anektovalo, i když ji plně nekontroluje.

Související články

2024-06-29T19:22:58Z dg43tfdfdgfd