Trending:


Černochová prozradila, co všechno poskytla česká armáda ukrajinské

Česko poskytlo od konce února 2022 vojenskou pomoc za téměř 7 miliard korun. Vyplývá to z odtajněného seznamu, jehož zveřejnění umožnila vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Veškerý vojenský materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou z bezpečnostních důvodů schválen v utajeném režimu.


Zásah vězeňské služby ve Valdicích


Máte problémové nájemníky? Rozkaz k vyklizení proces zjednoduší

Vláda schválila změnu zákona, která usnadní pronajímatelům vystěhování problémových nájemníků. Nový rozkaz k vyklizení má zkrátit a zjednodušit soudní řízení. Nově zavádí tzv. rozkaz k vyklizení. Zjistěte, jaké změny přináší a jak to ovlivní trh s nemovitostmi. Vláda podpořila zásadní změnu v občanském soudním řádu, která usnadní pronajímatelům proces vystěhování problémových nájemníků. Tento krok má zásadně zkrátit a zjednodušit […] The post...


Ve Velehradu začínají cyrilometodějské Dny lidí dobré vůle

Velehrad (Uherskohradišťsko) - Ve Velehradu na Uherskohradišťsku dnes začínají dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Letošní cyrilometodějské slavnosti se konají 25. rokem, připomenou také 75. výročí vydání pastýřského listu Hlas československých biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky. Biskupové v něm v roce 1949 také kritizovali zákroky komunistů proti církvi. Za veřejné čtení listu šla řada kněží do vězení. Velehradské slavnosti patří k...


Přijde po volbách frexit? Francouzi by mohli po vzoru Britů opustit EU, tvrdí Macronův ministr

Francie je klíčovým a vůdčím členem Evropské unie, tu by však mohla po druhém kole parlamentních voleb opustit. Tvrdí to alespoň ministr financí Bruno Le Maire z vlády sestavené prezidentem Emmanuelem Macronem. Poukazuje na zásadní úspěch nejen krajní pravice z řad lepenovců, ale také krajní levice. Oba subjekty jsou podle něj extremistické a mohou přivést zemi galského kohouta k „frexitu“.


Rodinná tragédie na Slovensku: Talentovanou herečku Danku našli ubodanou, otec se oběsil

Pobodanou ženu našli policisté v úterý v bytě na slovenském sídlišti Fončorda v Banské Bystrici. Vážným zraněním v nemocnici podlehla. Ve stejný čas nalezli záchranáři tělo jejího otce ve sklepě, kde měl spáchat sebevraždu. Žena trpěla mentálním postižením, přesto se hodně angažovala v divadelním světě, s nímž zpráva o její smrti otřásla. S otcem se měli často hádat. Bylo zahájeno trestní stíhání v případu vraždy, informuje deník Nový čas.


Francii čeká druhé kolo parlamentních voleb, čekají se těžká koaliční jednání

Paříž - Francii v neděli 7. července čeká rozhodující druhé kolo předčasných parlamentních voleb. Ty po neúspěchu vládního tábora ve volbách do Evropského parlamentu na začátku června nečekaně vyhlásil prezident Emmanuel Macron. V prvním kole zvítězila nacionalistická strana Národní sdružení (RN). Tradiční pravice, levice i centristé vyzvali ke společnému odporu vůči vzestupu krajně pravicového RN. Odhad celkových výsledků je kvůli složitému...


Si Ťin-pchingův sen o modernizaci armády se rozpadl. Z vrchu dolů je prolezlá korupcí

Čínská armáda je bezpochyby kolos, se kterým není radno si zahrávat, pokud nemáte vojsko o podobné síle. Stejně jako každá jiná státní instituce kdekoliv po světě ale má i největší komunistická armáda své vady – podle nejnovějších zjištění americké stanice CNN se dotkla nejvyšších míst Lidově osvobozenecké armády (PLA) korupční kauza – a to velmi rozsáhlá. Může zabránit snu Si Ťin-pchinga o modernizaci armády do roku 2035.


Jurečka neustoupil. Prolomení bankovního tajemství se může týkat až milionu lidí

Na vládu zamíří návrh zákona o sociálních dávkách, který nařídí bankám informovat stát o svých klientech. Prováděcí vyhláška nakonec nebude obsahovat požadavek na detaily o jednotlivých transakcích klientů, které i přes popírání ministerstvo práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) po bankách žádat chtělo. Ministerstvu však nebude nic bránit vrátit tento požadavek do hry pouhou vyhláškou. Banky budou také povinně sdělovat úřadům práce zůstatky na účtech...


Česko odhalilo, jakou vojenskou pomoc za více než dva roky poskytlo Ukrajině

Česko poskytlo od konce února 2022 vojenskou pomoc za téměř 7 miliard korun. Vyplývá to z odtajněného seznamu, jehož zveřejnění umožnila vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Veškerý vojenský materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou z bezpečnostních důvodů schválen v utajeném režimu.


KOMENTÁŘ: Strana Padající Dolů aneb Tomio Okamura kráčí ve stopách Petra Fialy

„Odříkaného chleba největší krajíc“ praví lidová moudrost v případech, kdy člověk najednou udělá to, čemu se dlouho před tím bránil nebo co kritizoval. Na Tomia Okamuru a jeho SPD tohle rčení sedí jak pozadí na hrnec. Tak dlouho kritizovali koalici SPOLU, až se sami vydali v jejích stopách. Ale má to háček...


Letos se podle prvního odhadu ČSÚ sklidí méně základních obilovin i řepky

Praha - Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun. Ve svém prvním odhadu sklizně to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Řepky se sklidí 1,045 milionu tun, což je o 20,2 procenta méně než minulý rok. Statistici údaje o sklizni během léta ještě několikrát zpřesní.


Prokuratura: Atentát na Fica úřady nově vyšetřují jako teroristický útok

Bratislava - Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.


Policisté v Plzni vyšetřují dva násilné útoky na ženy


Poslední slova 32 prezidentů USA

Poslední slova některých amerických prezidentů zůstávají pro historii ztracena, zatímco u jiných byla zdokumentována, ale někdy se výpovědi o tom, co skutečně řekli, liší. Ať už byla poslední slova pronesena neúmyslně, nebo s plným očekáváním smrti, lidé si je často zapamatují. Připomínají nám také především to, jak lidské tyto veřejné osobnosti skutečně byly, a dokonce přispívají k jejich mytologii. Někdy hluboká, jindy všední slova, klikněte na poslední slova amerických prezidentů.


Výbuch před panelákem míří k soudu! Motivem prý byly osobní spory

Případ únorového výbuchu nástražného systému před panelovým domem v Horšovském Týně na Domažlicku míří po několikaměsíčním vyšetřování před soud, informovala Policie ČR ve středu na sociální síti X.


Úplně první vládci těchto starověkých civilizací

O dějinách civilizace vyprávějí především příběhy několika mocných říší a civilizací, které na svět měly nepochopitelný vliv, a to jak pozitivní, tak negativní. Příběh moderní demokracie začíná u velkých městských států starověkého Řecka a stejně tak nelze přehlédnout vliv mongolské říše na celou Asii. Úspěchy těchto mocných entit jsou všeobecně známé, ale co jejich původ? Co mocní a pracovití jedinci, kteří tyto velké civilizace a obávané říše založili? V této galerii se dozvíte vše o prvních vůdcích největších civilizací v dějinách.


Maďarské předsednictví učilo Belgičany, jak skládat Rubikovu kostku

Brusel - Maďarské předsednictví v Radě EU, které začalo v pondělí 1. července, se na politické úrovni teprve pomalu rozjíždí, obyvatelé Bruselu ale už měli tento týden možnost poznat Maďarsko z trochu jiné stránky - prostřednictvím Rubikovy kostky a maďarských plemen psů. Lisztův institut, který je maďarským kulturním centrem v Belgii, totiž v parku Cinquantenaire uspořádal soutěž ve skládání kostky.


Rozhovor | Britové jsou opravdu unavení, říká Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brausenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v...


Finsko povolí USA přístup na svoje vojenské základny, Rusko se vzteká

Rusko oznámilo, že bude reagovat na rozhodnutí Finska, které na základě obranné dohody se Spojenými státy umožní americkým jednotkám přístup na své vojenské základny. Uvedl to podle Reuters zástupce mluvčího ruského ministerstva zahraničí Andrej Nastasin.


Kreml popřel, že by Trump a Putin vedli dialog o Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin a bývalý šéf Bílého domu Donald Trump nevedou dialog o podmínkách dosažení míru na Ukrajině. Na středeční tiskové konferenci v Moskvě to uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.


VIDEO: Tvrdé testy u pražské Speciální pořádkové jednotky. Podívejte se, co vše musí policisté vydržet


Zemřel uznávaný profesor Ivan Hričovský. Truchlící lidé posílají dojemné vzkazy

V úterý zasáhla Slovensko smutná zpráva. Ve věku 92 let zemřel profesor Ivan Hričovský. Proslul jako nestor zahrádkářství, které na Slovensku neúnavně propagoval. O jeho skonu informovala na Facebooku skupina, v níž se Hričovský dělil o své poznatky.


Vynesení rozsudku nad Trumpem bylo odloženo

Soudce dnes odložil vynesení rozsudku v případě uplácení a podvodu, ze kterého je obviněn bývalý americký prezident Donald Trump. Uvedl to server CNN.


Vražda postižené ženy šokovala Banskou Bystrici


Rusko porušuje jedno mezinárodní právo za druhým. Pochybilo i uvězněním novináře Gershkovicha

Odborníci na lidská práva z OSN v úterý uvedli, že Rusko uvězněním amerického novináře Evana Gershkovicha z The Wall Street Journal porušilo mezinárodní právo.


Zachrání Ukrajinu sovětské tanky? Jejich přestavba je pro zbrojovky dobrý byznys

Od prvního dne dodávek západních zbraní na Ukrajinu mají ve směsici výzbroje unikátní postavení bojové tanky. Těžce pancéřovaná a vyzbrojená vozidla připomněla vojenským stratégům, že ještě nepatří do starého železa. Zatímco však západní stroje docházejí, oči ukrajinského velení se opět upírají na východní Evropu.


Ruské operace v Česku: Mají za cíl demoralizovat veřejnou debatu a zastavit pomoc Ukrajině

V České republice probíhají informační operace zaměřené na šíření ruských narativů s cílem zastavit materiální pomoc Ukrajině. Uvedla to česká Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve své výroční zprávě za rok 2023.


V Česku se šíří ruské narativy ohledně Ukrajiny, tvrdí NCOZ

V České republice probíhají informační operace zaměřené na šíření ruských narativů s cílem zastavit materiální pomoc Ukrajině. Uvedla to česká Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve své výroční zprávě za rok 2023.


Francouz se přiznal, že je „zahraniční agent“, uvedli ruští vyšetřovatelé

Francouzský občan Laurent Vinatier, který čelí v Rusku obviněním v souvislosti se shromažďováním informací vojenské povahy, se přiznal. Informoval o tom podle agentury Reuters ruský Vyšetřovací výbor, což je federální kriminální ústředna.


Noční tah Korduly Stropnické: Nejdříve cukrování s Damianem, poté party ve víru lázeňského města

Na filmový festival do Karlových Varů zavítala Kordula Stropnická (18). Nejdříve podpořila svou maminku Veroniku Žilkovou na červeném koberci, poté se vydala do víru lázeňského města, jak nafotila redakce eXtra.cz. Nechybělo ani malé dostaveníčko s přítelem Damianem, se kterým se objímala v Campari baru.


KOMENTÁŘ: Mírotvorce Orbán v Kyjevě vyzýval k příměří. Zapomněl, že Rusko napadlo Ukrajinu?

Bylo zřejmě naivní očekávat, že se první cesta Viktora Orbána do Kyjeva od vypuknutí Putinovy invaze ponese v duchu jednoznačné podpory napadené země. Maďarský premiér během své návštěvy vyzval Ukrajinu k uzavření příměří, které by podle něj mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů s Ruskem. Politik v EU proslulý zdržováním sankcí a bagatelizací agrese zřejmě zapomněl, že Rusko napadlo Ukrajinu, nikoliv naopak...


Alexandr Vondra se stal jedním ze čtyř místopředsedů Evropských konzervativců a reformistů

Frakci Evropských konzervativců a reformistů ECR budou v tomto volebním období předsedat Nicola Procaccini ze strany Bratři Itálie (FdI) a Joachim Brudziński z PiS. Jedním ze čtyř místopředsedů ECR se stal i český europoslanec Alexandr Vondra z Občanské demokratické strany (ODS). ECR je s 84 poslanci třetí nejpočetnější frakcí v Evropském parlamentu.


U slovenského Ústavního soudu prošla většina změn v trestním právu

Slovenský ústavní soud ve středu zrušil jen malou část z balíku změn v trestním právu, které letos v únoru schválil parlament.


Běloruská amnestie osvobodila z vězení opozičního politika, má rakovinu

V Bělorusku propustili z vězení opozičního politika Ryhora Kastusjoua, kterého soud v roce 2022 uznal vinným z pokusu o státní převrat a poslal ho na deset let za mříže. Po jeho zatčení mu lékaři diagnostikovali rakovinu. Informovala o tom agentura Reuters a server Naša niva. Zprávy o jeho propuštění přišly den poté, co autoritářský vůdce země Alexandr Lukašenko podle státní agentury Belta podepsal zákon o amnestii a nevyloučil propuštění...


Muzeum v Chrudimi chystá výstavu Československé hračky 2. poloviny 20. století

Chrudim - Vybavit si chvíle ze svého dětství budou moci návštěvníci výstavy Československé hračky druhé poloviny 20. století, která bude zahájena ve čtvrtek v 17:00 v Regionálním muzeu v Chrudimi. Ve dvou výstavních sálech návštěvníci uvidí stovky exponátů ze soukromé sbírky Ladislava Suchánka. Cílovou skupinou nejsou jen děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, řekla ČTK ředitelka muzea Klára Habartová.


Svatba skončila hrůzným krveprolitím. Ozbrojenci v Mali povraždili 21 lidí, prořízli jim hrdla

Ozbrojená skupina v africkém Mali tento týden přepadla svatební obřad, na kterém zabila nejméně 21 lidí, informovala dnes agentura AP. Africká země, která za posledních pět let zažila několik státních převratů, se s násilím extremistů potýká dlouhodobě.


NATO našlo shodu na výši další vojenské pomoci Ukrajině

Členské státy NATO se dohodly na poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard eur na příští rok. Tuto informaci ve středu potvrdil agentuře Reuters anonymní evropský diplomat.


Slovensko odškodní rodiny obětí tragické vlakové nehody u Nových Zámků

Slovensko vyplatí rodinám obětí tragické vlakové nehody u Nových Zámků 50 tisíc eur, rozhodla o tom vláda na návrh ministra dopravy Jozefa Ráže (Smer-SD). Finanční prostředky má uvolnit ministerstvo financí. Nehodu nepřežilo sedm lidí, další osoby utrpěly zranění.


Na bojištích se střetávají ukrajinské obrněnce Bradley s ruskými FPV drony

Spojené státy dodaly na Ukrajinu už více než 300 obrněnců Bradley a zhruba 70 jich doposud bylo vyřazeno | Bradley se pyšní velkou pohyblivostí, kombinovanou se slušnou palebnou silou | Zároveň se tam ale také setkávají se zbraněmi a riziky 21. století


Bojující mniši skutečně existovali. Po jejich boku bránila hrad i „středověká Amazonka“

Odborníci ve Španělsku objevili ostatky ženy, která nejspíš padla v bitvě spolu s bojujícími mnichy Řádu calatravských rytířů. Celkem 25 koster nesoucích znaky sečných a bodných poranění zkoumali vědci na hradě Zorita de los Canes v provincii Guadalajara a výsledky zveřejnili v odborném časopise Nature.


Policie odvolala pátrání po muži z Kolína. Panovala obava, že by si mohl ublížit

Policie zrušila pátrání po devětatřicetiletém muži z Kolína, který trpí psychickou poruchou. Muž u sebe neměl léky a panovala tak obava, že by si mohl ublížit.


Erdogan se setkal s Putinem. „Ankara je schopna vytvořit základ pro dohodu o příměří“

Prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan se ve středu setkali na okraj dvoudenního summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), který začíná v Astaně. Erdogan naléhal na spuštění jaderné elektrárny, kterou v Turecku staví ruská společnost Rosatom. Putin přislíbil návštěvu Turecka, ale termín návštěvy nebyl podle Kremlu ještě dohodnut, píše ruská státní agentura TASS. Podle turecké agentury Anadolu během setkání...


Trump tvrdí, že do 24 hodin ukončí válku na Ukrajině. Zelenskyj chce vědět jak

Válka na Ukrajině a její případné řešení je jedním z témat v kampani před americkými volbami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro agenturu Bloomberg vyzval republikánského vyzyvatele současné hlavy státu Donalda Trumpa, aby vyjasnil, jak chce v případě znovuzvolení do Bílého domu do 24 hodin ukončit konflikt na východě Evropy.


Znásilňují děti, skončí s podmínkou. Případ Aničky rozvířil debatu o výši trestů

Jsou tresty za sexuální násilí na dětech dostatečné? Někteří odborníci míní, že nikoliv. Poukazují i na velký nápor na psychiku obětí při vyšetřování zločinů. Dílčí změny má přinést novela trestního zákoníku. Počítá s tím, že pokud dítě do dvanácti let bude s pohlavním stykem souhlasit, už to nebude bráno jako polehčující okolnost a skutek budou soudy trestat přísněji.


Klvaňa: Trump se bojí mladých demokratů


Arménie: Proč by tato málo prozkoumaná destinace měla patřit na váš "bucket list"?

Arménie je vnitrozemský stát v euroasijské oblasti Jižní Kavkaz, který je fascinující jak svou úchvatnou krajinou, tak svou tisíciletou historií. Arménie, která jako první stát na světě přijala koncem třetího nebo začátkem čtvrtého století křesťanství za své oficiální náboženství, má nejstarší vinařství na světě a je zázračnou zemí, která si zaslouží být prozkoumána. Pronajmout si auto je snadné a silnice jsou bezpečné, takže zvažte možnost podniknout výlet po této úchvatné zemi. Prohlédněte si galerii a zjistěte, o co jste přišli.


„Jsme v těžkých časech.“ Německo podle Scholze prochází složitou dobou

Německo prochází těžkým obdobím, kdy čelí následkům pandemie nemoci covid-19 a také následkům ruské invaze na Ukrajinu. Ve středu to v debatě s poslanci Spolkového sněmu prohlásil kancléř Olaf Scholz, podle kterého už jsou patrné známky hospodářského oživení. Řekl také, že pro jeho vládu jsou prioritami bezpečnost Německa, ekonomický růst a soudržnost společnosti.


O rumu, ibalginu a bývalých ruských majitelích s Josefem Nejedlým z likérky Fruko-Schulz

Žádná jiná lihovina v Česku nedosahuje takových prodejů jako tuzemák. Navíc je poptávka dlouhodobě stabilní, netrpí výkyvy jako jiné lihoviny. „Chceme tuzemák dlouhodobě udržet na trhu. Určitě nikdy neskončí tím, že by nechutnal, že by ho lidé přestali pít a nahradili ho jinou lihovinou,“ říká ředitel jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz Josef Ne...


Otec 15letého Romana, který spáchal sebevraždu: Z vyšetřování nemám dobrý pocit, je to smutné

Cítím úlevu, že případ postupuje, uvedl v rozhovoru pro Nový Čas otec patnáctiletého Romana z Parchovan, který spáchal sebevraždu. Po půl roce vyšetřování padlo v kauze obvinění. Spolužačce, která křičela a pobízela Romana, ať skočí z budovy, nyní hrozí vězení. Otec zesnulého chlapce ale vzápětí dodal, že z vyšetřování neměl od začátku dobrý pocit.