RUSKO úDAJNě čELILO "MASIVNíMU úTOKU" UKRAJINSKýCH DRONů

Ruské protivzdušné systémy zneškodnily 21 ukrajinských dronů, které se pokusily zaútočit na Brianskou oblast, oznámil v noci na neděli místní guvernér Alexandr Bogomaz podle BBC.

"Ukrajinští neonacisté pokračovali ve snahách zaútočit na náš region pomocí bezpilotních letadel. Několik obydlených oblastí bylo vystaveno masivnímu útoku. Díky našim statečným obráncům z jednotek protivzdušné obrany Ministerstva obrany Ruské federace však byly všechny vzdušné cíle zachyceny a zničeny," napsal guvernér na Telegramu.

Podle Bogomaza protivzdušná obrana během jedné hodiny zničila 12 ukrajinských dronů. "Nezaznamenali jsme žádné oběti ani škody. Na místě zasahují záchranné složky," doplnil Bogomaz.

Ruská armáda naopak při sobotním útoku na východoukrajinské město Charkov použila řízenou bombu, která zasáhla vícepodlažní obytný dům. Tři lidé přišli o život a dalších téměř 40 bylo zraněno, uvedl server Ukrajinska pravda.

Podle agentury AFP guvernér Charkovské oblasti Oleh Synehubov uvedl, že lékaři bojují o životy čtyř ze 37 zraněných. Jedná se o dvě ženy a dva muže, kteří jsou ve vážném stavu.

Synehubov také zmínil, že záchranáři se speciálně vycvičenými psy prohledávají trosky domu, aby našli případné přeživší nebo oběti. Dodal, že při útoku byla zasažena pouze civilní infrastruktura.

Charkovská prokuratura uvedla, že při tomto útoku Rusko použilo nové řízené bomby UMPB D-30 SN, které byly odpáleny z Belgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou.

Podle agentury Reuters a deníku Rossijskaja gazeta mohou být řízené bomby odpalovány jak ze země, tak i z letadel, přičemž mají velký dosah, což činí útoky s jejich použitím velmi těžko předvídatelné.

Související články

2024-06-23T07:27:36Z dg43tfdfdgfd