RUSKO TVRDí, žE ZNIčIL NA UKRAJINSKéM LETIšTI PěT STíHAčEK SU-27

Ruské ministerstvo obrany v úterý prohlásilo, že jeho ozbrojené síly zničily pět ukrajinských stíhaček typu Su-27 a dvě další poškodily. Ruský útok se odehrál na letišti v Poltavské oblasti.

Ukrajinské stíhačky byly zničeny prostřednictvím balistických raket Iskander-M. O situaci informoval server Ukrajinska pravda.

"Důsledkem ruského útoku bylo zničeno pět aktivních víceúčelových stíhaček a dvě další byly poškozeny," uvedlo ruské ministerstvo. Zároveň zveřejnilo i záběry z útoku, na kterých je vidět plameny a kouř stoupající z letiště.

Útok na letiště potvrdil i Kyjev. "K útoku došlo. Zaznamenali jsme určité ztráty, avšak ne v takové míře, jak tvrdí náš nepřítel, " napsal na sociální síti Facebook plukovník Jurij Ihnat z ukrajinských vzdušných sil.

Ukrajinští vojenští blogeři zároveň tvrdí, že nad letištěm se nacházely i ruské průzkumné drony, které poskytly podporu raketovému útoku. Podle Ihnata jsou průzkumné drony vážnou hrozbou a Ukrajina v současnosti nedisponuje dostatečnými prostředky pro jejich zničení.

Moskva se zaměřuje na ukrajinská letiště v době, kdy Kyjev očekává první dodávky stíhaček F-16 z Nizozemska. Ve čtvrtek Rusko zaútočilo na letiště ve městě Starokosťantyniv v Chmelnycké oblasti. Podle vojenských analytiků se těmito útoky Moskva snaží zkomplikovat dodávky stíhaček F-16 na Ukrajinu.

Související články

2024-07-02T08:48:10Z dg43tfdfdgfd