ODPíRáNí PRáVA NA žIVOT, NELIDSKé ZACHáZENí, OMEZENí SVOBODY... ESLP ROZHODL, žE RUSKO PORUšUJE LIDSKá PRáVA

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) v úterý rozhodl, že Rusko od anexe Krymu v roce 2014 porušilo několik lidských práv. Uvedl to server Kyiv Independent.

Soud v reakci na stížnost Ukrajiny konstatoval, že Rusko porušilo právo na život, dopustilo se nelidského či ponižujícího zacházení, omezilo svobodu náboženského vyznání a svobodu projevu.

Případ se týkal také obvinění Moskvy z pronásledování Ukrajinců kvůli jejich politickým názorům a prokyjevské aktivitě, především na Krymu, ale také v jiných částech Ukrajiny a Ruska.

Rusko tato obvinění z porušování lidských práv a utlačování politických oponentů na Krymu již dříve odmítlo.

"Soud jednomyslně rozhodl, že Rusko musí neprodleně přijmout opatření k zajištění bezpečného návratu vězňů, kteří byli přemístěni z Krymu do vězeňských zařízení v Rusku," uvedl ESLP.

Štrasburský soud již dříve oznámil, že se nebude zabývat zákonností samotné anexe Krymu, ale vzal v úvahu přítomnost ruských vojenských jednotek na Krymu v období od ledna do března 2014, kdy tam byly bez souhlasu Ukrajiny.

Rusko rozhodnutí ESLP odmítá. Po zahájení invaze na Ukrajinu v únoru 2022 bylo Rusko vyloučeno z Rady Evropy, což znamená, že se na něj již nevztahuje Evropská úmluva o lidských právech, kterou ESLP prosazuje.

Nicméně ESLP může stále rozhodovat o událostech, které se staly před vyloučením Ruska. Případ Krymu se datuje do března 2014, zatímco Rusko bylo zbaveno členství v RE v březnu 2022. 

Související články

2024-06-27T10:58:26Z dg43tfdfdgfd