ČESKý PRUSA RESEARCH EXPANDUJE DO USA. JE TO JEDNA Z CEST, JAK VZDOROVAT BRUTáLNí SíLE ČíNY

Český výrobce 3D tiskáren Prusa Research expanduje na americký trh, pro který nyní bude montovat mašiny přímo na místě. Firma už před dvěma lety vstoupila...

Český výrobce 3D tiskáren Prusa Research expanduje na americký trh, pro který nyní bude montovat mašiny přímo na místě. Firma už před dvěma lety vstoupila do Printed Solid z Newarku a proměnila jej ve svoji severoamerickou základnu.

Průša chce být do roka největší v USA

Doposud se ale všechny stroje nadále vyráběly v Česku a Printed Solid fungoval pouze jako distributor a servisní středisko. To se nyní mění a stroje se budou sestavovat až za oceánem. Lokální bude také výroba tiskových materiálů pod značkou Prusament.

Prusa Research si od kroku slibuje nejen zkrácení doby dodání a lepší servis, ale česká fabrika na 3D tiskárny chce být do roka zároveň největším výrobcem na tamním trhu. Silnější zaoceánské zázemí by mohlo firmě také ještě více otevřít vrátka ke státním a veřejným institucím.

Jedna z cest, jak vzdorovat Číně

Zatímco v Česku Josef Průša zaměstnává zhruba tisícovku specialistů, newarská pobočka bude prozatím jen malý ostrůvek s třicítkou pracovníků. Firma chce ale dále růst a zvětšovat své zastoupení.

Expanze do USA je jednou z cest, jak čelit stále dravější Číně, která se sice kvalitativně velmi zlepšila a útočí nižší cenou, horší je to už ale s dodržováním licencí. Open-source si totiž tamní výrobci mnohdy vykládají jako volné dílo, které si prostě vezmou a tečka.

V posledních letech to jiskřilo právě mezi Prusa Research a čínským Bambulabem, který je dnes přímým konkurentem holešovické fabriky. Pokud Josef Průša posílí svoji pozici v USA, kde to mají čínští výrobci napříč obory naopak stále složitější, může z toho pouze vytěžit.

Další cestou, jak zvětšit a upevnit svoji pozici na stále dravějším trhu s 3D tiskárnami, je pak větší orientace na profesionální tisk s novou řadou Prusa Pro, se kterou firmě pomohla mimo jiné starší akvizice českého Trilabu.

Poslechněte si náš jarní podcast s Josefem Průšou 👇🏻

  • 04:03 – Maker Faire
  • 14:34 – MK4 je po roce nejúspěšnější
  • 17:46 – Upgrady tiskáren a budoucnost

Přečtěte si také:

2024-07-05T06:48:52Z dg43tfdfdgfd