POLITICO: KDE JE MACRON? PREZIDENT ZMIZEL V DOBě PřEDVOLEBNí KRIZE

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron se naposledy ukázal na veřejnosti v neděli, když s vzezřením rockové hvězdy odevzdal svůj hlas v prvním kole parlamentních voleb. Od té doby po něm není v době vrcholící předvolební krize jeho strany vidu ani slechu. Čelí skutečnosti, že jej jeho spolustraníci v kampani nechtějí kvůli prezidentově nepopularitě, píše dnes web Politico.

Macron v neděli ve tmavé letecké bundě, černých brýlích a baseballové čepici vhodil volební lístek do urny. Místo aby pak večer utěšoval voliče své strany a mobilizoval je před druhým kolem po jasném triumfu krajně pravicového Národního sdružení (RN), omezil se na stručné písemné prohlášení svého úřadu. Na veřejnosti se zatím znovu neukázal.

Jeho centristický tábor v čele se stranou Obnova tak vůbec poprvé od úspěšného Macronova tažení prezidentskými volbami před sedmi lety bojuje o přízeň voličů bez pomoci svého vůdce. Realitou je, že jej jeho lidé v kampani nechtějí. Prezident se dokonce nevyskytuje ani na naprosté většině předvolebních plakátů a letáků.

"Bylo mu řečeno, aby přestal (s kampaní)...Spíše, než aby vyslyšel naše poselství, je to tak, že ho byl nucen vyslyšet," řekl jeden z činitelů strany. Prezident podle něj dosud podceňoval fakt, jak velkou část veřejnosti jeho osoba odrazuje od volby centristů.

Někteří přední představitelé Obnovy v posledních týdnech lobbovali za to, aby se Macron z kampaně zcela stáhl. Jeden z ministrů dokonce v televizi prohlásil, že Macron "se již nenosí".

Pro velmi výřečného 46letého prezidenta, který je rád ve světle reflektorů a přichází s novými nápady, toto není příliš vítaná skutečnost.

Macron, jako Napoleon v nuceném exilu, se ale již vrhl k plánovacímu stolu a chystá se na svou další bitvu: Vládnutí Francii po očekávané drtivé porážce v nedělním druhém kole voleb. Podle všeho bude muset řídit zemi ve spolupráci s nacionalistickou RN vedenou jeho dvojnásobnou sokyní v prezidentském souboji Marine Le Penovou. Jeho spolupracovníci tvrdí, že se připravuje na více možných scénářů, od drtivého vítězství a většinové vlády RN až po mocensky roztříštěný parlament. Někteří činitelé Obnovy mluví o tom, že by mohl vytvořit volnou koalici s více stranami kritickými vůči RN a dohadovat se s různými formacemi na různých politických tématech.

Vydrží ale Macron mimo záběry kamer ještě dlouho? Zdá se, že ne. V neděli večer bude nucen vybrat jméno nového premiéra. Rozhodnout bude nucen podle toho, jak výrazné bude očekávané vítězství Le Penové.

Znovu se bude muset chopit vůdčí role. Není přitom jisté, zda se mu po vynucené pauze podaří napravit vztahy s partnery a vylepšit svůj poškozený obraz v očích veřejnosti, dodává Politico.

2024-07-04T13:08:43Z dg43tfdfdgfd