MICROSOFT STáHL VOLITELNOU AKTUALIZACI PRO WINDOWS 11. PřINESLA NOVé FUNKCE, ALE TAKé VážNý PROBLéM

Microsoft jako obvykle uvolnil před koncem měsíce volitelnou servisní aktualizaci pro Windows 11, která opravuje chyby a přidává do systému páre vylepšení....

Microsoft jako obvykle uvolnil před koncem měsíce volitelnou servisní aktualizaci pro Windows 11, která opravuje chyby a přidává do systému páre vylepšení. Jenže čerstvá aktualizace KB5039302 (sestavení 22621.3810 a 22631.3810) způsobila na některých počítačích nečekaně závažné komplikace, tak ji Microsoft stáhl z oběhu.

Některé instalace systému se po instalaci dostaly do nekonečné smyčky restartování. Aby se Windows 11 zase normálně spustily a vy jste mohli pracovat, je potřeba provést obnovu, popisuje Microsoft bez dalšího upřesnění na webu podpory. Je to něco, s čím si běžní uživatelky a uživatelky spíše neporadí.

Ti si naštěstí volitelnou aktualizaci ale také s největší pravděpodobností nestáhnou. Microsoft tyto volitelné aktualizace označuje nálepkou Preview, takže určité problémy se s nimi ještě dají očekávat. Závažné problémy, jako je ten aktuální, by se ale měly odhalit během interního testování a během veřejného testování v programu Insider.

Distribuci aktualizace KB5039302 ve službách Windows Update a Windows Update for Business Microsoft pozastavil. Na řešení pracuje. Momentálně pouze víme, že se chyba spíše projevuje na systémech, kde je využívána virtualizace. Jde např. o nástroje CloudPC, DevBox a Azure Virtual Desktop.

Tím pádem je méně pravděpodobné, že by se potíže dotkly domácích počítačů. Osobně problémy nepozoruji, byť na svém počítači provozuji virtuální počítače na domácí platformě Hyper-V. Pokud jste ale aktualizaci KB5039302 pro Windows 11 22H2 a 23H2 nainstalovat nestihli, buďte za to spíše rádi a vyčkejte na opravu.

Aktualizace přináší část novinek z Windows 11 24H2, jak jsme nedávno popsali, když dřívější varianta této aktualizace vstoupila do kanálu Release Preview. Microsoft nicméně novinky zapíná postupně na dálku. Nad rámec již popsaných novinek se po instalaci KB5039302 zjevně zvýšil kontrast některých vybraných prvků v Průzkumníku, např. označených souborů.

Tuhle změnu sice Microsoft na seznamu novinek neuvádí, ale nejde o chybu kódu. Právě na zvýšení kontrastu se zaměřil v nedávné aktualizaci systému v kanále Beta v sestavení 22635.3790.

Zdroje: Support / Microsoft (1, 2) | Windows Insider Blog

Přečtěte si také:

2024-06-27T14:48:55Z dg43tfdfdgfd