ÚčINKY číNSKéHO LIčI: ZDRAVOTNí PříNOSY A ZAJíMAVOSTI

Liči (Litchi chinensis), často nazývané také „čínské liči“, je exotické ovoce původem z jižní Číny, které si získává popularitu po celém světě nejen díky své sladké chuti, ale i pro své významné zdravotní přínosy. Toto malé, červené ovoce s drsnou kůrou a šťavnatým, průhledným dužnatým vnitřkem je bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Tento článek se podrobně zaměřuje na účinky liči na zdraví a přináší zajímavé informace o tomto výjimečném ovoci.

Nutriční hodnota liči

Liči je nejen chutné, ale také bohaté na různé živiny. V 100 gramech čerstvého liči najdeme:

  • Kalorie: přibližně 66 kcal
  • Sacharidy: 16,5 g
  • Bílkoviny: 0,8 g
  • Tuky: 0,4 g
  • Vláknina: 1,3 g
  • Vitamin C: 71,5 mg (119 % denní doporučené dávky)
  • Vitamin B6: 0,1 mg (5 % denní doporučené dávky)
  • Draslík: 171 mg (5 % denní doporučené dávky)
  • Měď: 0,14 mg (7 % denní doporučené dávky)

Kromě těchto základních živin obsahuje liči také další vitamíny a minerály v menších množstvích, stejně jako antioxidanty a polyfenoly.

Zdravotní přínosy liči

1. Posílení imunitního systému

Liči je bohaté na vitamin C, který je klíčový pro posílení imunitního systému. Vitamin C podporuje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pravidelná konzumace liči může pomoci zlepšit obranyschopnost organismu a snížit riziko infekcí.

2. Antioxidační účinky

Antioxidanty obsažené v liči, jako jsou vitaminy C a polyfenoly, pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou poškozovat buňky a přispívat k rozvoji chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny. Antioxidanty z liči tak mohou hrát významnou roli v prevenci těchto nemocí.

3. Podpora zdraví srdce

Liči obsahuje několik látek, které podporují zdraví srdce. Draslík pomáhá regulovat krevní tlak tím, že vyvažuje hladinu sodíku v těle. Navíc antioxidanty v liči mohou pomoci snižovat oxidativní stres, který je spojen s rozvojem srdečních chorob. Pravidelná konzumace liči může tedy přispět k udržení zdravého kardiovaskulárního systému.

4. Zlepšení trávení

Liči je dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení. Vláknina zlepšuje pohyblivost střev a může pomoci předcházet zácpě. Kromě toho vláknina podporuje růst prospěšných bakterií v trávicím traktu, což může přispět k celkovému zdraví střev.

5. Hydratace a podpora zdraví pokožky

Díky vysokému obsahu vody je liči skvělým prostředkem pro hydrataci těla. Dobře hydratovaná pokožka je pružnější a méně náchylná k vráskám a dalším známkám stárnutí. Vitamin C v liči také podporuje tvorbu kolagenu, který je klíčový pro udržení zdravé a pevné pokožky.

6. Podpora hubnutí

Liči je nízkokalorické ovoce s vysokým obsahem vody a vlákniny, což může pomoci při hubnutí. Vláknina zvyšuje pocit sytosti, což může vést ke snížení celkového příjmu kalorií. Liči je tedy vhodnou součástí dietního jídelníčku pro ty, kteří se snaží zhubnout.

Zajímavosti o liči

  • Historie a kultura: Liči má dlouhou historii v čínské kultuře a je symbolem lásky a romantiky. V Číně se často daruje jako projev náklonnosti.
  • Pěstování a sklizeň: Liči se nejlépe daří v teplém subtropickém podnebí. Sklízí se ručně, když dosáhne optimální zralosti, aby bylo zajištěno, že je plně vyvinuté a sladké.
  • Různé odrůdy: Existuje mnoho různých odrůd liči, které se liší velikostí, tvarem a chutí. Některé z nejznámějších odrůd jsou ‚Brewster‘, ‚Mauritius‘ a ‚No Mai Chee‘.

Možné vedlejší účinky a upozornění

Přestože liči má mnoho zdravotních přínosů, je důležité konzumovat ho s mírou. Nadměrná konzumace může vést k zažívacím problémům nebo alergickým reakcím u citlivých jedinců. Děti by měly liči konzumovat pod dohledem dospělých, protože příliš mnoho ovoce může způsobit hypoglykemii, zejména pokud je konzumováno na lačný žaludek.

Závěr

Liči je nejen chutné, ale také výživné ovoce, které nabízí řadu zdravotních přínosů. Od posílení imunitního systému a zlepšení zdraví srdce až po podporu trávení a hydratace pokožky – liči je skvělým doplňkem zdravé stravy. Při konzumaci s mírou může toto exotické ovoce přispět k celkovému zdraví a pohodě. Pokud jste liči ještě nezkusili, určitě stojí za to ho zařadit do svého jídelníčku a vychutnat si jeho jedinečnou chuť a přínosy.

Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7121025/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791990/

Náhledové foto: Pixabay

The post Účinky čínského liči: Zdravotní přínosy a zajímavosti first appeared on Plné zdraví.

2024-06-22T23:12:25Z dg43tfdfdgfd