ZEMřEL VýJIMEčNý SLOVENSKý TENORISTA HARANT. ÚčINKOVAL I V ČESKU, S OBLIBOU IMITOVAL GOTTA

Ve věku pětasedmdesáti let zemřel slovenský operní zpěvák Alojz Harant, který účinkoval i v českých divadlech. O jeho smrti informovala slovenská Státní opera.

„S lítostí jsme přijali zprávu, že nás navždy opustil náš dlouholetý kolega a spolupracovník Alojz Harant,“ uvedla na Facebooku slovenská Státní opera. Alojz Harant patřil mezi nejvýraznější tenoristy své generace. „Operní umění ztratilo výraznou osobnost, která v něm zanechala hlubokou stopu,“ stojí dále ve vyjádření.

Harantova cesta k divadlu nebyla přímočará. Nejprve se vyučil brusičem kovů ve vsetínské Zbrojovce, později objevil lásku ke zpěvu. „Jeho pěveckým idolem byl Karel Gott, jehož napodoboval na různých zábavách a oslavách,“ píše se na webu Národního divadla moravskoslezského.

ČTĚTE TAKÉ: Odmítal dělat ústupky, zažil vrcholy i pády. Ve Varech pokřtili knihu o režisérovi Kmotra

Svou uměleckou kariéru započal Harant jako člen sboru Slovenského národního divadla v Bratislavě, kde účinkoval v letech 1976 až 1987. „Poté přijal angažmá jako sólista opery ve Státním divadle Košice (1987–1990), kde zpíval převážně italský repertoár. Jeho první velkou rolí byl Pinkerton v Madam Butterfly, kterého později (dokonce dvakrát) ztvárnil i v Ostravě,“ uvádí dále ostravské divadlo.

V něm působil Harant celých pět sezón a později se do něj vracel jako host. Připomenout můžeme jeho role Eléazara ve hře Židovka, titulní postavu z Verdiho Otella či Manolia v Řeckých pašijích.

Kromě Ostravy zpíval v mnoha dalších divadlech v Česku a na Slovensku. Vystupoval ale i v zahraničí, například v Itálii, Španělsku a Rakousku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel se ve Varech chystá na premiéru Mordu. Na festivalu se vyjádřil k poplatkům i rozpočtu

2024-07-01T13:39:04Z dg43tfdfdgfd