DVOřáK HOVOřIL S PAVLEM O EUROVOLBáCH, ROZšířENí EU I ČEšíCH V INSTITUCíCH

Praha - Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) odpoledne hovořil s prezidentem Petrem Pavlem o důsledcích nedávných voleb do Evropského parlamentu, rozšiřování Evropské unie či případných institucionálních změnách. Dotkli se i tématu Čechů v evropských strukturách a ruské války na Ukrajině. Dvořák to řekl novinářům po hodinovém jednání na Hradě.

Oba politici jsou zastánci přijetí společné evropské měny. Podle Pavla by euro Česku dlouhodobě prospělo vzhledem k tomu, že má exportní ekonomiku. Evropská komise ale na konci června ve své Konvergenční zprávě 2024 uvedla, že ČR plní pouze jedno ze čtyř kritérií nutných pro vstup do eurozóny a zavedení eura, a to konvergenci dlouhodobých úrokových sazeb.

"My jsme se toho dotkli, ale asi není žádným překvapením, že jsme v tomhle na stejné lodi, takže nebyla potřeba k tomu žádná zásadní debata. Poděkoval jsem panu prezidentovi za to, že opakovaně myšlenku přijetí eura podporuje. Informoval jsem ho o tom, v jakém stadiu je to v tuhle chvíli na vládě," řekl Dvořák.

S prezidentem hovořil také o nominaci českého eurokomisaře. "V tuhle chvíli je to v rukou pana premiéra. On je tou osobou, která může a má vyjednávat. Oba dva jsme připraveni mu v tom úsilí pomoci a budeme čekat, jak brzo se k tomu případně pan premiér dostane," doplnil ministr.

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) navrhne vládě nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. Piráti si loni odhlasovali, že jejich kandidátem na eurokomisaře bude dosavadní europoslanec Marcel Kolaja. Rozhodovat bude vláda, zatím o tom nediskutovala, podle Dvořáka by se tak mělo stát v nejbližší době.

Pokud by se eurokomisařem stal Síkela, STAN je podle Dvořáka schopen jeho místo ve vládě obsadit kvalitně. "V tomhle případě si myslím, že by to byla změna žádoucím směrem, protože dobrý ministr by se stal dobrým evropským komisařem, což je asi přestup do vyšší ligy, tomu nejde bránit," podotkl Dvořák.

Evropská komise dnes informovala o tom, že EU od pátku zavádí předběžná cla až 37,6 procenta na dovoz čínských elektromobilů. Automobilky, které s komisí spolupracují na vyšetřování dopadu subvencí čínské vlády, budou platit méně. EK již dříve uvedla, že půjde o dodatečná cla vybíraná navíc k dosavadnímu desetiprocentnímu clu. Čínské ministerstvo obchodu dnes vyjádřilo naději, že se v příštích čtyřech měsících podaří dosáhnout dohody.

Dvořák uvedl, že je vždy opatrný, když se začnou používat takové "ochranářské metody". "Jednak protože si myslím, že to možná deformuje tržní prostředí, jednak musíme počítat s tím, že z druhé strany přijde nějaká odpověď, která v konečném důsledku může znamenat, že postihne české firmy a zákazníky ještě víc," poznamenal ministr.

2024-07-03T22:53:00Z dg43tfdfdgfd