UKRAJINSKý úTOK NA KRYMU ZABIL PěT LIDí A VíCE NEž STO ZRANIL. RUSKO OBVIňUJE SPOJENé STáTY

Při ukrajinském raketovém útoku bylo v Sevastopolu na Krymském poloostrově zabito nejméně pět lidí a dalších téměř sto bylo zraněno. Na platformě Telegram to v neděli odpoledne uvedl Moskvou dosazený gubernátor města Michail Razvožajev. Ruské ministerstvo obrany obvinilo Spojené státy, že jsou zodpovědné za ukrajinský útok.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Ukrajina útočila na Sevastopol americkým systémem s řízenými střelami dlouhého doletu ATACMS. Odpálila údajně pět raket tohoto typu, přičemž čtyři byly sestřeleny. „Další raketa se vlivem akcí protivzdušné obrany odchýlila od svého kurzu a explodovala nad městem," informovalo ministerstvo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tvrdý úder Ukrajinců. Rusové měli 90 tisíc vojáků na novou ofenzivu, drtily je salvy z HIMARS

„Počet raněných nyní vzrostl na téměř 100," sdělil v neděli odpoledne Razvožajev. Původně hovořil o třech mrtvých, včetně dvou děti, a 22 raněných. Podle něj šlo o zranění různé závažnosti způsobená šrapnely. Později počty obětí a zraněných upravil na pět mrtvých a 124 zraněných.

Ruské ministerstvo obrany na sociální síti Telegram obvinilo Spojené státy, že jsou primárně zodpovědné za útok na Krym. Rusko tvrdí, že Ukrajina udeřila na „civilní infrastrukturu města Sevastopol taktickými raketami ATACMS dodanými Spojenými státy a vybavenými kazetovými hlavicemi".

Podle gubernátora Razvožajeva odrazila protivzdušná obrana "útok střelami" a zničila ve vzduchu pět cílů. „Ale trosky ze sestřelených terčů spadly na pobřežní zóny,“ dodal.

Podle místních úřadů bylo v době útoku mnoho lidí na městské pláži Učekujevka v severní části Sevastopolu, když na zem padaly trosky střel. Podle agentury DPA existují záběry hořícího soukromého domu v příslušné městské části. Mobilizována byla všechna lékařská zařízení, aby mohla pečovat o zraněné, uvedl Razvožajev.

Agentura AP uvedla, že USA začaly Ukrajině poskytovat rakety ATACMS. Ukrajinci se však musí řídit pravidly, které Spojené státy určily. Rakety nesmí být použity k úderům uvnitř Ruska, ale pouze na svrchovaném ukrajinském území, což zahrnuje i regiony zabrané Ruskem.

To anektovalo Krym už v roce 2014. Přístavní město Sevastopol je častým terčem ukrajinských útoků, zejména proto, že tu má hlavní velitelství a základnu ruská Černomořská flotila. Krym je rovněž důležitým logistickým uzlem pro ruskou armádu.

VIDEO: Masivní útok ukrajinských dronů v Rusku: Zasáhly ropnou rafinerii i autobusové nádraží

2024-06-24T07:22:52Z dg43tfdfdgfd