TEREZA RAMBA šLA DO ROLE ALKOHOLIčKY FAKT NAPLNO. POMáHAL I DOKTOR, PROZRADILA

Do kin míří syrová filmová zpověď, jejíž přesvědčivost stojí a padá s výkonem hlavní herecké představitelky. Promluvili jsme s ní na karlovarském filmovém festivalu.

Tereza Ramba oslavila v Karlových Varech 35. narozeniny, ale zároveň s celým tvůrčím týmem představila svůj poslední snímek Zápisník alkoholičky, který brzy vstoupí do českých kin. Vychází ze stejnojmenného oceňovaného blogu i knihy Michaely Duffkové a vypráví osobní zpověď mladé matky, co všechno pro ni znamenalo přiznat si závislost na alkoholu a nastoupit na léčbu.

Kdyby si měla roli přenášet domů, neznamenalo by to pro ni nic pěkného. „V podstatě půl roku jsem se připravovala se svým psychosomatickým lékařem, panem doktorem Pavlem Čechem, abych to mohla zvládnout, abych mohla přijít domů a třeba uvařit večeři nebo vykoupat děti,“ vysvětlila před kamerami magazínu Prima Ženy a dodala, že by film těžko zvládla, kdyby se nenaučila vystoupit z role a vracet se k sobě.

Postava Míši jakoby jí potvrdila, k čemu už delší dobu směřovala. „Poprvé v životě nemám pocit, že mi někde něco utíká, a že jsem přesně tam, kde bych měla být. Každá minuta s dětmi, s manželem, malé věci a vědomí, že míň je víc, to je hrozně krásné,“ popsala.

Svůj pohled přidal i Miroslav Hanuš, který ve filmu ztvárnil tchána hlavní hrdinky, což je postava, která sama řeší dost svých problémů a bývá tak spíše svědkem životních turbulencí. Sám herec přitom k závislostem nikdy netíhnul. „Já jsem abstinent, nepiju kafe a nekouřím. To není nějaká morální zásada, mně ty věci dělají hrozně blbě,“ přiznal a dodal, že to v českém prostředí vyžaduje ovládání jedné speciální techniky – dobrého načasování. „Když jdu na večírek, kde obvykle většina pije, tak ve chvíli, kdy už to nejsou ti lidi, s nimiž jsem na ten večírek přišel, tak odcházím. Zkrátka včas zmizím,“ vysvětlil v rozhovoru, který si celý můžete přehrát pod článkem.

Zápisník alkoholičky režíroval Dan Svátek (Úsměvy smutných mužů, Dvě slova jako klíč) a v dalších rolích se v něm objeví Miloslav König, Martin Finger, Barbara Lukešová, Jan Plouhar, Oskar Hes, Gabriela Štefanová, nebo Alžběta Malá. Do kin po celé republice zamíří 11. července 2024.

2024-06-30T14:31:39Z dg43tfdfdgfd