RUSKá KAUZA PETRA BYSTRONě. JEHO VYšETřOVáNí ZA PáR TýDNů PřIBRZDí IMUNITA

Skandály kolem vazeb na Rusko a Čínu sice Alternativu pro Německo v posledních týdnech citelně oslabily, hlavní aktéři těchto afér se ale přesto stali novými europoslanci. A to včetně Petra Bystroně, politika s českými kořeny, který je v Německu vyšetřován kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz. Vyšetřování však za několik týdnů pozastaví imunita, kterou Bystroň s čerstvým mandátem získá. Jestli se jeho prověřování týká i Česka a jedné z tuzemských firem, v níž Bystroň figuroval, nechce policie komentovat.

Měl to být triumfální nástup do Bruselu hlavním vchodem, místo toho bude AfD své místo v europarlamentu spíše složitě hledat.

Navzdory skandálům z poslední doby strana sice nakonec skončila v celoněmeckém pořadí těsně druhá se zhruba 16 procenty. Jásot ve volebním štábu nad výsledkem však nemohl zakrýt fakt, že zvolená skupina europoslanců má své vlastní hluboké spory, stejně jako celá partaj.

Skutečný příběh Petra Bystroně. Bílá místa v českém životopise „disidenta“ z AfD

Hned po volbách europarlamentní skupina AfD ze svých řad vyloučila jedničku kandidátky, dosavadního europoslance Maximiliana Kraha.

Mandát mu zůstane, nikoli ale v barvách AfD. Krah v posledních měsících opakovaně přitáhl pozornost evropských médií a nakonec i vyšetřovatelů svými kontakty na ruské politiky. Kvůli nim ho vyslýchala i americká FBI – včetně podezření, že Krah z kruhů blízkých Kremlu přijímal i peníze.

Druhý Krahův skandál se týkal Číny. Kvůli podezření z čínské špionáže skončil letos v dubnu ve vazbě jeden z jeho spolupracovníků.

K vyloučení Kraha z klubu europoslanců však zřejmě nejvíce přispěly jeho nedávné výroky zlehčující zločiny jednotek SS. Kvůli tomu se od AfD krátce před volbami odvrátila francouzská strana Národní sdružení Marine le Penové a třeba i česká SPD Tomia Okamury.

Příliš dobře připravený na razii

Petr Bystroň naopak součástí europarlamentní delegace AfD zůstává. Navzdory podezřením, že byl součástí ruské vlivové sítě, že přijímal úplatky z Ruska a že měl kromě prosazování ruských zájmů v Bundestagu budovat síť proruských politiků v europarlamentu.

Přebírání peněz od zástupců Ruskem řízené platformy Voice of Europe mají v Bystroňově případě podle médií dokazovat zvukové nahrávky. Případ zveřejnila koncem března česká kontrarozvědka BIS.

Zajímavé detaily z domovních prohlídek přidal později deník Süddeutsche Zeitung a veřejnoprávní televize WDR. Podle jejich informací například Bystroň po výzvě vyšetřovatelů odevzdat smartphone předložil jen prastarou tlačítkovou Nokii.

Bystroň dosud všechna obvinění odmítal jako dehonestační kampaň proti takzvaným „vlasteneckým“ politikům před volbami do Evropského parlamentu. Hned poté, co kauza Voice of Europe propukla, také oznámil, že zažaluje český Deník N, který přinesl informace o celé aféře jako první. Žádná taková žaloba od Bystroně ale podle informací HlídacíPes.org dosud nepřišla.

Vyšetřování proti Bystroňovi nicméně v Německu běží naplno, policie v květnu provedla domovní prohlídky v několika jeho nemovitostech, zabavila dokumenty, certifikáty zlatých slitků i výpisy z kont – včetně českých, jak popsal den

ík Die Welt. O bankovních výpisech Bystroň tvrdil, že jde mimo jiné o transakce zachycující příjmy z nájmů z jeho nemovitostí v Česku.

Zajímavé detaily z domovních prohlídek přidal později deník Süddeutsche Zeitung a veřejnoprávní televize WDR. Podle jejich informací například Bystroň po výzvě vyšetřovatelů, aby odevzdal svůj telefon, nevytáhl žádný smartphone, ale policii předal jen prastarou tlačítkovou Nokii.

Další pozoruhodná okolnost se týká výše zmíněných dokumentů a výpisů z účtů – ty se totiž nenašly přímo v Bystroňově kanceláři, ale v místnosti spolupracovnice jiného poslance AfD. Z obojího vyšetřovatelé usuzují, že Bystroně před razií mohl někdo varovat.

Podezřelá transakce

Podezření z praní špinavých peněz se týká Bystroňovy německé firmy Lendvay. Ta sice podle německých médií dlouho nevykazovala viditelnou aktivitu, v Česku ale například dodávala dvanáct let koncertní obuv pro Českou filharmonii, jak opakovaně popsal HlídacíPes.org.

V součtu šlo o objednávky za statisíce korun. Letos v květnu se filharmonici po Bystroňových skandálech rozhodli spolupráci s jeho firmou ukončit.

Bystroň tvrdí, že doklady ke zlatu a bankovním kontům uchovává proto, že byl soudem ustanoven jako matčin opatrovník. Dva zdroje redakci potvrdily, že Bystroňova matka skutečně není v dobrém duševním stavu.

Právě přes firmu Lendvay mohl podle německých vyšetřovatelů Bystroň ruské platby „čistit“. Vycházejí při tom i z jedné konkrétní podezřelé operace. Bystroň měl před časem vložit na účet firmy více než 30 tisíc eur a ještě v ten samý den je znovu vybrat, a to konkrétně ve dvouseteurových bankovkách. Právě tato platba má být základem podezření z praní špinavých peněz.

Bystroň na dotaz deníku Süddeutsche Zeitung ke zmíněné transakci řekl, že šlo o hotovost z jeho rezervy, kterou chtěl proměnit na větší bankovky.

Tím se dostáváme k české stopě celé kauzy. Také v Česku existuje firma, která je, či přinejmenším relativně nedávno byla spojená s Petrem Bystroněm, respektive s jeho matkou. Část dokumentů nalezených u Bystroně při policejních prohlídkách podle něj patří právě jeho matce. Bystroň tvrdí, že doklady ke zlatu a bankovním kontům uchovává proto, že byl soudem ustanoven jako matčin opatrovník.

HlídacíPes.org zná identitu matky Petra Bystroně. Věnoval se jí na okraj rozsáhlé společné investigace s německým týdeníkem Die Zeit mapující skutečné okolnosti Bystroňovy emigrace z Československa na sklonku komunismu. Dva zdroje redakci potvrdily, že Bystroňova matka skutečně není v dobrém duševním stavu, což by odpovídalo tvrzení o opatrovnictví.

Bystroňovo jméno v matčině firmě

Bystroň německým médiím dále řekl, že prostředky, které jako matčin ustanovený opatrovník schraňuje, si jeho matka vydělala dlouholetou zubařskou praxí ve Švýcarsku.

I toto tvrzení má reálný základ. Jak popsal HlídacíPes.org v kooperaci s týdeníkem Die Zeit, Bystroňova matka se synem a svým tehdejším manželem utekla v létě 1988 z Českého Těšína přes Jugoslávii do Německa, konkrétně do Mnichova.

Později udávala bydliště nedaleko hranic se Švýcarskem, kde stejně jako předtím v ČSSR pracovala jako zubařka. Bystroň tvrdí, že v Československu čelil represím například kvůli napodobování skautingu. Žádné pronásledování či vážné problémy s režimem však jeho tehdejší přátelé, spolužáci ani členové rodiny nedokázali na dotaz redakce jednoznačně potvrdit.

V roce 2009 založila také firmu Zahn Arzt Praxis s.r.o. a od té doby byla její jedinou společnicí a jednatelkou. Loni se však v rejstříkových dokumentech této firmy objevilo jméno Petra Bystroně.

„Emigrace byla spíš přáním mé bývalé manželky. Myslím, že roli v tom hrály hlavně ekonomické záležitosti, ona nebyla nějak politicky perzekuovaná. Alespoň já o tom nevím, nesvěřila se mi s něčím takovým,“ komentoval letos okolnosti Bystroňovy emigrace pro HlídacíPes.org jeho otec, který v době emigrace už s původní rodinou dlouho nežil.

Po letech strávených v Německu se však matka Petra Bystroně vrátila do Česka. Z veřejně dostupných odkazů na internetu a sociálních sítích je zjevné, že provozovala zubní praxi i v Praze. V roce 2009 založila také firmu Zahn Arzt Praxis s.r.o. a od té doby byla její jedinou společnicí a jednatelkou. Loni se však v rejstříkových dokumentech této firmy objevilo jméno Petra Bystroně.

V únoru 2023 byl Bystroň na pouhé čtyři dny jmenován jednatelem firmy, aby poté jednatelství opět přešlo na jeho matku. Německý deník Süddeutsche Zeitung začátkem června v této souvislosti spekuloval o tom, jakou roli by v kauze Voice of Europe kolem Bystroně zmíněná česká firma jeho matky mohla hrát. Zmiňuje přitom výrazné navýšení vlastního kapitálu firmy o více než šest milionů korun, zdokumentované v účetní závěrce za rok 2022.

Ze stejného dokumentu lze také vyčíst, že právě na konci roku 2022 zmíněná společnost prodala bytové a nebytové prostory v Praze, což je transakce, která by nárůst vlastního kapitálu teoreticky mohla vysvětlit.

Policie a FAÚ: Bez komentáře

Česká policie ani Finanční analytický úřad nechtěly v květnu na dotaz HlídacíPes.org komentovat, zda v souvislosti s kauzou Voice of Europe podnikají konkrétní kroky i vůči firmě matky Petra Bystroně nebo jestli na české straně obecně probíhá šetření celé kauzy například ve spolupráci s německými úřady.

Národní centrála proti organizovanému zločinu odkázala jen na policejní prezidium. To pouze sdělilo, že „Policie ČR není oprávněna sdělovat cokoliv ke konkrétním fyzickým nebo právnickým osobám“.

Podobně reagoval i Finanční analytický úřad, respektive jemu nadřízené ministerstvo financí: „FAÚ nekomentuje konkrétní případy, kterými se zabývá či nezabývá,“ vzkázala šéfka odboru komunikace ministerstva Michaela Lagronová.

2024-06-15T06:06:20Z dg43tfdfdgfd