ODMíTAL DěLAT úSTUPKY, ZAžIL VRCHOLY I PáDY. VE VARECH POKřTILI KNIHU O REžISéROVI KMOTRA

Knihu Sama Wassona Cesta do ráje, která sleduje vzestupy i pády kariéry režiséra Francise Forda Coppoly, v neděli v Karlových Varech pokřtili herec Jiří Dvořák, režisér Matěj Chlupáček a umělecký ředitel karlovarského filmového festivalu Karel Och. Wasson v knize kromě jiného objasňuje příběh produkční společnosti American Zoetrope, kterou Coppola založil v San Francisku v roce 1969 a pokusil se jejím prostřednictvím o nový pohled na filmovou tvorbu.

„S autorem se známe, je to jeden z nejlepších historiků Hollywoodu, a tahle kniha patří k jeho nejkomplexnějším,“ uvedl Och. „Domlouvali jsme s ním návštěvu festivalu, ale pracuje na nové knize, takže přijet nemohl,“ dodal.

ČTĚTE DÁLE: Karlovy Vary se plní fanoušky i umělci. Viggo Mortensen převzal Křišťálový glóbus

Dvořák věří, že si na přečtení knihy brzy najde čas. „Vzhledem k jejímu názvu doufám, že mě do toho ráje dostane,“ podotkl.

Wasson získal přístup do Coppolových archivů a vedl stovky rozhovorů s Coppolou i s těmi, kteří s ním úzce spolupracovali. Mapuje odlišné cesty Coppoly a jeho někdejšího učně George Lucase a jejich velmi odlišných vizí umění a obchodu. Popisuje více než padesát let po založení American Zoetrope sen vizionářského filmaře, který trvá především v produkci jeho dlouhá léta připravovaného filmu Megalopolis.

„Wassonova pohlcující próza živě vykresluje okolnosti každého natáčení a nabízí komplexní portrét umělce, jehož neochota dělat kompromisy ho přišla draho. Filmoví nadšenci si to nenechají ujít,“ napsal americký odborný časopis zaměřený na vydavatele, knihovníky, knihkupce a literární agenty Publishers Weekly.

Sam Wasson je americký autor a vydavatel, který často píše o historii kinematografie v Hollywoodu. Mezi jeho díla patří i biografie Boba Fosse, který jako režisér v roce 1972 natočil hudební drama Kabaret.

Coppola patří mezi nejúspěšnější hollywoodské režiséry

Americký filmový scenárista, režisér a producent Francis Ford Coppola se proslavil třídílnou mafiánskou filmovou ságou Kmotr natočenou podle románů Maria Puza, která mu vynesla pět Oscarů. Americký filmový institut v roce 2007 zařadil Kmotra na druhé místo v žebříčku nejlepších filmů všech dob. Oscara získal i za scénář k filmu Patton z roku 1970, Zlatý glóbus za produkci snímku Americké graffiti z roku 1973 a za režii snímku Apokalypsa s tématem vietnamské války, který získal i Zlatou palmu v Cannes. K jeho známým snímkům patří také Cotton Club nebo právnické drama Vyvolávač deště natočené podle bestselleru Johna Grishama.

Dcera Francise Coppoly Sofie je režisérkou a scenáristkou, v roce 2003 získala za scénář ke snímku Ztraceno v překladu Oscara a v roce 2017 si z filmového festivalu v Cannes odnesla cenu za nejlepší režii za snímek Oklamaný. Coppolova manželka Eleanor se rovněž zabývala filmařským uměním. Významná dokumentaristka žila po boku slavného režiséra od roku 1963 až do její smrti v dubnu letošního roku. Ve filmovém světě zanechal výraznou stopu i Coppolův synovec, oscarový herec Nicolas Cage.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Horko zkomplikovalo i festival v Karlových Varech. Vypadl tam proud i internet

2024-06-30T21:51:36Z dg43tfdfdgfd