KVíZ: HOLOCAUST JE STRAšáKEM DODNES. ZKUSTE, JAK DOBřE SE V TéTO PROBLEMATICE ORIENTUJETE

Holocaust je jednou z nejtemnějších kapitol lidských dějin. Tento systematický a státem organizovaný program genocidy, který vedlo nacistické Německo v čele s Adolfem Hitlerem a jeho spolupracovníky, měl za cíl vyhladit židovské obyvatelstvo Evropy. Co o tomto období víte?

Holocaust nebyl náhodným nebo spontánním aktem násilí, ale pečlivě plánovanou operací, jejíž kořeny sahají do antisemitismu, který se šířil Evropou po staletí. Nacisté využili této nenávisti, aby ospravedlnili své činy a mobilizovali společnost k podpoře jejich politiky.

Nelidské podmínky v koncentračních táborech

Koncentrační tábory jako Osvětim, Treblinka, Bergen-Belsen se staly místy neuvěřitelných hrůz a lidského utrpení. Oběti byly často transportovány v přeplněných dobytčích vagonech bez jídla, vody nebo základních hygienických podmínek. Po příjezdu do táborů byli ti, kteří nebyli okamžitě posláni do plynových komor, podrobeni nelidským podmínkám, nuceni k otrocké práci a vystaveni neustálému teroru a násilí.

Do holocaustu patřila i ghetta, speciální oddělené čtvrti ve městech, kde byli Židé nuceni žít v přelidněných a nehygienických podmínkách. Jedno z největších a nejznámějších ghett bylo ve Varšavě, kde v roce 1943 vypuklo povstání proti nacistické nadvládě. Navzdory statečnosti a odhodlání povstalců bylo brutálně potlačeno.

Mohlo by se vám líbit

Kruté tresty v koncentračním táboře v Osvětimi: Na denním pořádku bylo bičování nebo klaustrofobická temná komora

Jako by utrpení za druhé světové války a především v koncentračních táborech bylo málo. Dozorci v Osvětimi i přes denodenní hrůzy, které viděli na vlastní oči, měli potřebu už tak zoufalý stav vězňů ještě více zhoršovat. Jaké kruté tresty se za sebemenší provinění v táborech smrti prováděly?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Holocaust nebyl pouze výsledkem činů několika nacistických lídrů, ale také mlčenlivého přihlížení a spolupráce mnoha obyčejných lidí. Byl to důsledek toho, jak se zlo může rozšířit, když je nevědomost a netečnost spojena s nenávistí a strachem. I dnes, téměř osmdesát let po konci druhé světové války, je důležité si připomínat tyto události a učit se z nich, aby se takové hrůzy již nikdy neopakovaly. Jak obstojíte v našem kvízu?

Zajímá váe problematika holocaustu a vzpomínky přeživších? Přečtěte si, jak to vypadalo v koncentračním táboře Bergen-Belsen.

Mohlo by se vám líbit

Půvabná osvětimská hyena Irma Grese, jedna z nejkrutějších dozorkyň koncentračního tábora. Vztek si vybíjela na krásných vězeňkyních

Když chtěla, dokázala být Irma Grese i vcelku půvabnou ženou. Jenže ani sebevětší půvab by neskryl její zkaženou povahu, díky které byla prolita krev mnoha nevinných lidí v nacistickém koncentračním táboře v Osvětmi. Její mysl byla podobně zvrácená, jako třeba mysl šíleného nacistického lékaře Josefa Mengeleho.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Související články

2024-06-16T06:15:26Z dg43tfdfdgfd