Trending:


Islamista zastřelil dva lidi před gay barem v Oslu. Dostal 30 let vězení

Norský soud dnes poslal na 30 let za mříže Zaniara Matapoura, který byl obviněn z terorismu kvůli střelbě u gay baru v metropoli Oslu v červenci 2022. Incident si vyžádal dva mrtvé a devět vážně zraněných. Píše to s odkazem na norská média agentura Reuters.


Ukrajinci opět využili k likvidaci ruského nepřítele dron Shark UAV


Andrej Babiš nechal vysvětit kapličku na Čapáku: Schillerová si užila duchovní den

Andrej Babiš (69) se kromě oddávání párů nedávno pustil do další aktivity, tentokrát nechal vysvětit kapličku v areálu Čapí hnízdo a nechyběla u toho ani Alena Schillerová (60).


Přijde po volbách frexit? Francouzi by mohli po vzoru Britů opustit EU, tvrdí Macronův ministr

Francie je klíčovým a vůdčím členem Evropské unie, tu by však mohla po druhém kole parlamentních voleb opustit. Tvrdí to alespoň ministr financí Bruno Le Maire z vlády sestavené prezidentem Emmanuelem Macronem. Poukazuje na zásadní úspěch nejen krajní pravice z řad lepenovců, ale také krajní levice. Oba subjekty jsou podle něj extremistické a mohou přivést zemi galského kohouta k „frexitu“.


Svět v míru je zcela nemyslitelný, tvrdí vojenští zpravodajci. Hovoří o naplnění temné vize

Vývoj v roce 2023 ukázal na zhoršující se bezpečnostní situaci v řadě zemí a posunutí světa ke konfrontaci a hrozbě vojenského konfliktu. Uvádí to výroční zpráva Vojenského zpravodajství za rok 2023. Ta upozorňuje, že střety se stávají nedílnou součástí zahraniční politiky a mírová koexistence států je nemyslitelná. Prý se tak naplňují temné vize společnosti žijící v permanentním konfliktu.


Maďarské předsednictví učilo Belgičany, jak skládat Rubikovu kostku

Brusel - Maďarské předsednictví v Radě EU, které začalo v pondělí 1. července, se na politické úrovni teprve pomalu rozjíždí, obyvatelé Bruselu ale už měli tento týden možnost poznat Maďarsko z trochu jiné stránky - prostřednictvím Rubikovy kostky a maďarských plemen psů. Lisztův institut, který je maďarským kulturním centrem v Belgii, totiž v parku Cinquantenaire uspořádal soutěž ve skládání kostky.


Tucker Carlson ohlásil interview se Zelenským. Nic nebude, zní z Kyjeva

Bývalý moderátor americké zpravodajské televize Fox News Tucker Carlson v příspěvku na sociální síti X oznámil, že připravuje rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Carlson, který byl z Fox News vyhozen loni v létě, přitom letos v únoru vydal téměř dvouhodinový rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zelenského kancelář však uvedla, že k setkání s Carlsonem nedojde.


Schillerová kritizuje Stanjuru


Senior na Blanensku vyrazil na houby, do kempu se ale nevrátil. Pátrá po něm i vrtulník

Jihomoravští policisté od středečního večera pátrají po 73letém muži, který se ztratil v lesích u Suchého na Blanensku. V poledne vyrazil s manželkou na houby, pak se dvojice rozdělila a muž již do kempu nedorazil, uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí policistů Bohumil Malášek.


Trumpův plán na ukončení války? Rychlé řešení se ztrátou pro Ukrajinu, tvrdí lidé z jeho okolí

Kdyby se Donald Trump znovu stal americkým prezidentem, dokázal by se velmi rychle dohodnout s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem na ukončení jeho invaze na Ukrajinu. Podle webu Politico to tvrdí lidé z kandidátova okolí. Dodávají však, že cena by mohla být velmi vysoká. Trump by podle nich totiž Putinovi bez problémů přenechal podstatnou část ukrajinského území.


Putinův odjištěný granát. Jaderná katastrofa hrozí v Záporoží každou vteřinu, říká aktivistka

Je to jako tanec kolem ohně, ovšem nikdo nesmí přiložit. Ruská armáda každý den provede až 430 úderů na Záporožskou oblast, v níž stojí největší atomová elektrárna v Evropě. A Ukrajinci na útoky intenzivně odpovídají. „Přímým úderům na atomovou elektrárnu se Ukrajinci i Rusové snaží vyhýbat, ale válka je válka a svět si dostatečně nepřipouští, jakou hrozbou jsou případné zásahy jaderného energetického zdroje. Už dávno mělo být širší území kolem...


Násilná smrt na Teplicku: Policie zatkla podezřelého, detaily případu halí tajemství

Na Teplicku došlo ve středu večer k násilnému trestnému činu, při kterém zemřela jedna osoba. Policie v souvislosti s případem zadržela jednu osobu. Ke zjištění příčiny úmrtí oběti byla nařízena soudní pitva.


Si v Astaně vybízel ke spolupráci a podpoře při obraně před vměšováním

Astana - Čínský prezident Si Ťin-pching na summitu regionálního uskupení v Astaně, kterého se účastní také vůdcové Ruska a Běloruska, prohlásil, že státy spolu musí spolupracovat a pevně se vzájemně podporovat, aby odolaly "vnějšímu vměšování". Uvedla to agentura Reuters. V hlavním městě Kazachstánu dnes končí dvoudenní summit Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO).


Válka na Ukrajině ONLINE: Ukrajinská armáda potvrdila, že ruské jednotky dobyly čtvrť ve městě Časiv Jar

Ukrajinské ozbrojené síly dnes potvrdily ústup ze čtvrti Novyj ve východoukrajinském městě Časiv Jar. Získání kontroly nad oblastí ve středu oznámilo ruské ministerstvo obrany, o postupu ruských jednotek v tomto strategicky významném městě informovali i ukrajinští analytici z projektu DeepState, který má blízko k ukrajinské armádě. Konflikt na Ukrajině sledujeme v ONLINE přenosu níže:


Erupce sopky na italském ostrově


O česnek z rodinné farmy na Třebíčsku je zájem, prodává ho přímo z pole

Bochovice (Třebíčsko) - O česnek z Farmy Jura v Bochovicích na Třebíčsku mají lidé zájem. I proto ho letos vypěstovala na třech hektarech. Plochu oproti loňsku víc než zdvojnásobila. Čtvrtým rokem prodává česnek přímo z pole. Letošní úroda je na prodej od konce června. Denně přijede na pole na okraji obce i přes 100 zákazníků. Na výběr mají z několika odrůd, oblíbený je bjetin, který přes ostrou chuť nedráždí žaludek, řekl ČTK majitel farmy...


Nikdy. Starmer odmítl připojení Británie k Evropské unii

Již více než čtyři roky Velká Británie není členskou zemí Evropské unie. A ještě kratší doba stačila na to, aby vznikly debaty o jejím znovu připojení. Nyní pravděpodobně příští premiér země odmítl připojení se slovy „nikdy v mém životě“.


Kde je Macron? Prezident zmizel

Francouzský prezident Emmanuel Macron se naposledy ukázal na veřejnosti v neděli, když s vzezřením rockové hvězdy odevzdal svůj hlas v prvním kole parlamentních voleb. Od té doby po něm není v době vrcholící předvolební krize jeho strany vidu ani slechu. Čelí skutečnosti, že jej jeho spolustraníci v kampani nechtějí kvůli prezidentově nepopularitě, píše dnes web Politico.


Jochová o koncesionářských poplatích


Velehrad ožívá cyrilometodějskými slavnostmi, přicházejí první poutníci

Velehrad (Uherskohradišťsko) - Velehrad na Uherskohradišťsku dnes ožívá cyrilometodějskými slavnostmi, začínají dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Přicházejí první poutníci, přijíždějí návštěvníci, také ti, kteří chystají stánky, kolotoče či program, řekl dnes ČTK starosta obce Aleš Mergental (nez.). V prostoru před bazilikou zkouší program hudebníci, kteří dnes večer vystoupí na benefičním koncertu Večer lidí dobré vůle.


Letos se podle prvního odhadu ČSÚ sklidí méně základních obilovin i řepky

Praha - Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun. Ve svém prvním odhadu sklizně to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Řepky se sklidí 1,045 milionu tun, což je o pětinu méně než minulý rok. Statistici údaje o letošní sklizni, která začala zhruba o týden dřív než loni, během léta ještě několikrát zpřesní.


Bojovník Jiří Procházka v televizním studiu CNN Prima NEWS


Arménie: Proč by tato málo prozkoumaná destinace měla patřit na váš "bucket list"?

Arménie je vnitrozemský stát v euroasijské oblasti Jižní Kavkaz, který je fascinující jak svou úchvatnou krajinou, tak svou tisíciletou historií. Arménie, která jako první stát na světě přijala koncem třetího nebo začátkem čtvrtého století křesťanství za své oficiální náboženství, má nejstarší vinařství na světě a je zázračnou zemí, která si zaslouží být prozkoumána. Pronajmout si auto je snadné a silnice jsou bezpečné, takže zvažte možnost podniknout výlet po této úchvatné zemi. Prohlédněte si galerii a zjistěte, o co jste přišli.


Česko nově neuznává Rusům nebiometrické pasy. Ministerstvo k tomu vyzvalo i další státy EU

Česko od středy neuznává nebiometrické pasy Ruské federace. Ruští občané s takovým pasem budou na českém území pobývat nelegálně. Ve čtvrtek to sdělilo Ministerstvo zahraničí.


Konec „nejošklivějšího“ nádraží v Česku? Liberecký autobusák má čekat proměna

Liberec by se konečně mohl zbavit zřejmě nejošklivějšího autobusového nádraží v Česku. Budova seskládaná z unimobuněk vítá cestující už desítky let. Teď se objevil plán řešení. Autobusové nádraží by se mohlo přestěhovat blíže k vlakovým kolejím a využilo by tak budovu železničního nádraží. Nebude to ale zadarmo. Odhad nákladů je ve výši jednotek miliard, uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.


Národní sdružení Le Penové nezíská většinu křesel, ukazuje nový průzkum

Pravicová strana Národní sdružení (RN) vedená Marine Le Penovou pravděpodobně nezíská většinu křesel v nedělním druhém kole předčasných voleb ve Francii. Vyplývá to z předvolebního průzkumu, o kterém informovala agentura Reuters.


Beránek na kolonádě ukázal svou žhavou Kačenku. O 43 let mladší manželce málem vypadla prsa z titěrných šatiček

Karlovarský filmový festival každoročně navštíví tisíce návštěvníků i desítky slavných celebrit. Do lázeňského města po roce zavítal také známý pražský podnikatel Leo Beránek st. společně s půvabnou manželkou Kateřinou. Jak zachytila redakce eXtra.cz, svůdná brunetka byla v obepnutých červených šatech na kolonádě absolutně nepřehlédnutelná.


"Měsíční výdaje na elektřinu jsou už nad naše síly." Buquoyové prodávají zámek Měšice

Podle dcery je ale šlechtický pár dlouhodobě indisponovaný a zámek už nemá, kdo zaopatřit. Nahlédněte s námi do interiérů za 35 milionů korun.


Dugin, Putin a plány na likvidaci Západu. Kam až jsou Rusové schopni zajít?

Od počátku století čelíme narůstajícímu ruskému imperialismu. Mezi nejhlasitější propagátory obnovy ruského impéria pod praporem eurasijství patří již třicet let Alexander Dugin. Před patnácti lety Dugin přišel s tzv. Čtvrtou politickou teorií, jejímž záměrem je zničit západní liberální řád a nastolit éru pluriversalismu. Samotné Rusko má při zničení Západu sehrát klíčovou roli. Jan Horník v knize Západ


Zachrání Ukrajinu sovětské tanky? Jejich přestavba je pro zbrojovky dobrý byznys

Od prvního dne dodávek západních zbraní na Ukrajinu mají ve směsici výzbroje unikátní postavení bojové tanky. Těžce pancéřovaná a vyzbrojená vozidla připomněla vojenským stratégům, že ještě nepatří do starého železa. Zatímco však západní stroje docházejí, oči ukrajinského velení se opět upírají na východní Evropu.


Australská tiktokerka je požádána, aby opustila obchod s nářadím za natáčení odvážného videa

Dasha Daley, osmadvacetiletá modelka z Perthu v Austrálii, se ocitla v centru bouřlivé debaty poté, co tvrdila, že byla vyhozena z obchodu s nářadím za natáčení obsahu pro své sociální sítě. Dasha, známá svými odvážnými videi, vydělává stovky dolarů za každé video zveřejněné online. The post Australská tiktokerka je požádána, aby opustila obchod s nářadím za natáčení odvážného videa appeared first on Instafamosos.


PROFIL: Kdo je Emmanuel Macron a jak se stal prezidentem Francie

Hlava Francouzské republiky Emmanuel Macron je prezidentam už podruhé. Zvolen byl v roce 2022 na dalších pět let. Stejně jako v roce 2017 porazil svou krajněpravicovou rivalku Marine Le Penovou, a to o 16 procentních bodů. Nyní Macron rozpustil Národní shromáždění a vyhlásil předčasné volby poté, co jeho strana zcela propadla u voleb do Evropského parlamentu.


Nakoupíte 5. a 6. července? Přehled ukáže, na jaké státní svátky jsou obchody zavřené

O kterých svátcích jsou obchody otevřené? Lidé stále nemají jasno, poradí náš přehled.


Tragická smrt matky dvou dětí: Eva zemřela po pádu z okna. Sousedé líčí, jak k neštěstí došlo

K obrovské tragédii došlo ve středu večer v Novém Mestě nad Váhom na Slovensku. Matka dvou dcer zřejmě vyklepávala koberec na balkóně ve třetím patře, když přepadla přes zábradlí. Záchranáři se ji pod okny jejího bytu snažili oživit, po převozu do nemocnice však 34letá Eva vážným zraněním podlehla, informoval web Nový Čas.


Schillerová: Stanjura narušuje důvěru ve stát. Jednání o rozpočtu není divadlo, opáčil ministr

Ministerstvo financí rozeslalo první návrh státního rozpočtu na příští rok ostatním resortům, nyní ale jeho podobu zveřejňovat nechce. Ministerstva se k návrhu vyjádří do konce července, finální návrh poté ministerstvo financí zveřejní do konce srpna. Na sociální síti to napsal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministerstvo financí podle zákona musí první návrh rozpočtových kapitol rozeslat ostatním resortům do konce června, v minulosti ho...


Havlíček: ANO v EU nehledá spojence v názoru na Ukrajinu, ale na unii

Praha - Hnutí ANO na úrovni Evropské unie nehledá spojence v názorech na Ukrajinu či Rusko, ale v názorech na unii, řekl dnes ve Sněmovně novinářům první místopředseda opozičního uskupení Karel Havlíček. Komentoval tak víkendové oznámení šéfa ANO Andreje Babiše o vzniku nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), ve které bude ANO spolupracovat s nacionálně konzervativním Fideszem maďarského premiéra Viktora Orbána či pravicově...


Úroda bude letos slabá. Orné půdy je nejméně za více než 100 let

ANALÝZA: Úroda obilí bude letos nejslabší za poslední roky, může za i úbytek orné půdy kvůli výstavbě – orné půdy je nejméně za více než 100 let. Katastrofa jako v případě ovoce se ale konat nebude.


Pozor na suvenýry z dovolené: Za některé hrozí tučné pokuty ale i vězení!

Pro většinu cestovatelů jsou suvenýry cest naprostou nezbytností. Málokdo ale ví, že za některé z nich hrozí po návratu do vlasti velké pokuty. Obezřetní by turisté měli být při převozu výrobků z želvích krunýřů či hadí nebo krokodýlí kůže. Problematická bývá i tradiční čínská medicína.


Být, či nebýt v CHKO? Starostka se bojí omezení, místní "opičáren" a McDonaldu

Obec se má stát ostrůvkem mezi dvěma chráněnými oblastmi. Místní nechápou proč. A bojí se, že se území zmocní developeři.


Je Babiš proruský? Jeho nové spojenectví mnohé prozrazuje

Politické debaty o proruské orientaci různých opozičních i koaličních činitelů jsou nyní fakticky na denním pořádku. Bohužel tomu tak je místo toho, aby se řešily skutečné problémy, jichž je více než dost. V poslední době se hodně hovoří o tom, že je proruský Andrej Babiš. Konkrétně se to dozvídáme v komentáři Ondřeje Housky v Hospodářských novinách. Z čeho takto usuzuje? Především z faktu, s kým se Andrej Babiš spojil v Evropském parlamentu.


Nového premiéra dostane Británie už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel.


Atentát na Fica je nově vyšetřován jako teroristický útok. Dosud mělo jít o pokus o vraždu

Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.


Neústupný prokurátor z chudé rodiny. Do Downing Street míří levicový Keir Starmer

Britové si ve čtvrtek volí nový parlament, už dopředu je ale téměř jisté, že se novým premiérem stane lídr labouristů Keir Starmer.


Den nezávislosti očima imigrantů: Strach z násilí a pošlapání základních lidských práv a svobod

Pro Američany jsou oslavy Dne nezávislosti hlavně o ohňostrojích a grilování. Imigranti ovšem tento svátek vnímají jinak. Spojené státy totiž nejsou zdaleka tak tolerantní a svobodnou zemí, jak by se mohlo na první pohled zdát.


Jurečka neustoupil. Prolomení bankovního tajemství se může týkat až milionu lidí

Na vládu zamíří návrh zákona o sociálních dávkách, který nařídí bankám informovat stát o svých klientech. Prováděcí vyhláška nakonec nebude obsahovat požadavek na detaily o jednotlivých transakcích klientů, které i přes popírání ministerstvo práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) po bankách žádat chtělo. Ministerstvu však nebude nic bránit vrátit tento požadavek do hry pouhou vyhláškou. Banky budou také povinně sdělovat úřadům práce zůstatky na účtech...


Francii čeká druhé kolo parlamentních voleb, čekají se těžká koaliční jednání

Paříž - Francii v neděli 7. července čeká rozhodující druhé kolo předčasných parlamentních voleb. Ty po neúspěchu vládního tábora ve volbách do Evropského parlamentu na začátku června nečekaně vyhlásil prezident Emmanuel Macron. V prvním kole zvítězila nacionalistická strana Národní sdružení (RN). Tradiční pravice, levice i centristé vyzvali ke společnému odporu vůči vzestupu krajně pravicového RN. Odhad celkových výsledků je kvůli složitému...


Jochová spouští petici proti veřejnoprávním poplatkům. Zmínila i transgender aktivisty

Proti zvyšování koncesionářských poplatků se stále hlasitěji staví také část veřejnosti. Dokládá to i petice Stop poplatkům, kterou založila Aliance pro rodinu. Její předsedkyně Jana Jochová ve vysílání CNN Prima NEWS řekla, že by se nejprve měl definovat pojem veřejná služba. Až poté by měla následovat diskuze o výši poplatku pro veřejnoprávní televizi a rozhlas. Ohledně vyváženosti informování upozornila například na téma transgenderu, o...


Zmizení Timmothyho Pitzena: Jeho matka ho odvezla neznámo kam a pak spáchala sebevraždu. Pátrání pokračuje dodnes

James Pitzen viděl svého šestiletého syna Timmothyho naposledy 11. května roku 2011, kdy ho vysadil u základní školy Greenman v Illinois. Stihl mu jen říct, že ho má rád. O hodinu později ho vyzvedla jeho matka Amy, prý že musí vyřešit nenadálou rodinnou situaci. O několik dní později byla mrtvá a Timmothy nezvěstný.


Vývoz vojenského materiálu loni meziročně stoupl o víc než 60 pct. na 48,9 mld.

Praha - Vývoz vojenského materiálu loni vzrostl o více než 60 procent ve srovnání s rokem 2022 a dosáhl na 48,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy o zahraničním obchodu s vojenským materiálem za loňský rok, kterou má ČTK k dispozici. Ministerstvo průmyslu a obchodu podle ní udělilo loni 1580 licencí k vývozu vojenského materiálu do 99 zemí v hodnotě téměř 68,2 miliardy korun.


Kreml odmítl Erdogana. Zprostředkotavelem míru na Ukrajině nebude, prohlásil Peskov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nemůže být prostředníkem v mírových rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou, uvedl ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Uvedla to agentura TASS.