BIDEN I TRUMP POTřEBUJí PůSOBIT ENERGICKY, MíNí SVOBODA. ZMíNIL PěT HLAVNíCH TéMAT DEBATY CNN

Joe Biden i Donald Trump potřebují v debatě působit energicky, řekl politik Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v pořadu 360°. Bývalý ministr zahraničí zároveň zmínil pět hlavních bodů debaty prezidentských kandidátů na CNN, kterou živě přenáší i CNN Prima NEWS v pátek od 2:20 se simultánním tlumočením.

Do očekávané debaty amerického prezidenta Joea Bidena a jeho předchůdce Donalda Trumpa zbývá jen několik hodin. Bodem číslo jedna bude podle Svobody pro oba kandidáty dokázat, že „nejsou tak staří“. Zatímco v minulém volebním klání Trump útočil na Bidena kvůli věku, letos už se podle bývalého ministra zahraničí tato námitka týká věku obou. Bidenovi je 81 let, Trump je jen o tři roky mladší.

ČTĚTE TAKÉ: Klaun, rasista a Čína, která snědla oběd. Jak vypadaly poslední debaty Trumpa a Bidena

Podle politologa Tomáše Klvani ale bude muset Američany přesvědčovat o své vitalitě především současný prezident. „To bude velký problém, protože on posledních pár týdnů opravdu působí velmi unaveně,“ řekl. Oproti tomu Trump bude muset dokázat, že není „blázen utržený ze řetězu“. V minulých debatách totiž exprezident často svému rivalovi skákal do řeči. „Oba se budou snažit dokázat něco, co jsou jejich dvě velké slabiny,“ shrnul politolog.

Obou kandidátů se rovněž týká otázka soudních sporů a žalob, upozornil Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS. Exprezidenta Donalda Trumpa soud nedávno uznal vinným ze 34 trestných činů, konkrétně z falšování podnikatelských záznamů s cílem zakrýt nekalou kampaň před volbami roku 2016. Výši trestu se Trump dozví 11. července a jakkoli to není příliš pravděpodobné, nelze vyloučit, že mu soudce uloží vězení.

Před dvěma týdny pak soud ve státě Delaware shledal vinným syna současného prezidenta Huntera Bidena. Porotci shledali potomka šéfa Bílého domu vinným z toho, že na podzim roku 2018 v dotazníku zatajil užívání drog, aby si mohl pořídit revolver, který tím pádem vlastnil nelegálně.

Třetím a velmi silným tématem bude podle Svobody otázka stavu demokracie. „Bude se vést debata, jestli uznají, nebo neuznají volby, a co s korespondenční volbou,“ vysvětlil politik. Čtvrté a neméně silné téma se bude týkat otázky nezaměstnanosti a inflace, které v současné době mávají s americkou ekonomikou. V neposlední řadě budou podle Svobody kandidáti v debatě řešit postavení Spojených států ve světě, ať už půjde o jejich roli v konfliktu na Blízkém východě nebo o postoj k válce na Ukrajině.

Oba kandidáti musí podle Svobody dokázat, že jsou plní energie. „Že jsou schopni vést zemi v globalizovaném světě a že si vědí rady s ekonomikou ve Spojených státech,“ podotkl politik. V debatě však podle něj půjde spíš o to, jaký dojem udělají na nerozhodnuté voliče, než o to, co řeknou.

Debatu CNN mezi Bidenem a Trumpem můžete živě sledovat v pátek od 2:20 SEČ na CNN Prima NEWS se simultánním tlumočením.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Souboj Bidena s Trumpem bude těsný, ukazují predikce. Které státy budou jazýčkem na vahách?

2024-06-27T21:21:45Z dg43tfdfdgfd