ČERNíNSKý PALáC SE OTEVíRá VEřEJNOSTI, LIDé UVIDí MASARYKůV BYT I BENEšůV VůZ

Praha - Lidé se dnes mohou podívat do Černínského paláce v Praze, který je sídlem ministerstva zahraničí. Prohlédnou si reprezentativní místnosti či služební byt někdejšího ministra zahraničí Jana Masaryka, který byl pod okny bytu 10. března 1948 nalezen mrtev. Uvidí také vůz Aero 50, který bývalý prezident Edvard Beneš používal během exilu v Londýně. Prostory rozlehlé barokní budovy na Loretánském náměstí budou otevřeny od 10:00 do 18:00.

Na zahradě Černínského paláce budou stánky s informacemi o agendách české diplomacie, lidé si mohou promluvit přímo s pracovníky ministerstva. Na programu je i promítání, výstavy, hudba a soutěže. Na akci dorazí ministr zahraničí Jan Lipavský a další hosté.

Vstup je zdarma, lidé budou potřebovat ale doklad totožnosti. Do paláce nebude možné vstupovat s velkými zavazadly a zbraněmi včetně nožů. "Vnitřní trasa prohlídky Černínského paláce je bohužel nepřístupná pro kočárky. Na zahradu se s kočárky dostanete," upozornili pořadatelé.

Černínský palác má pohnutou historii. Jeho zdi hostily obrazárnu, lazaret, kasárna, útulek pro chudé, za druhé světové války tam sídlil zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich i státní tajemník K.H. Frank, v červenci 1991 v paláci na Hradčanech politici podepsali smlouvu o rozpuštění Varšavské smlouvy.

Barokní dominanta Hradčan začala vznikat v 70. letech 17. století, kdy ho nechal podle návrhu italského architekta Francesca Carattiho vybudovat hrabě Humprecht Jan Černín z Chudenic. Palác byl dvakrát vypleněn za válek, a to v druhé polovině 18. století a pak v druhé polovině 19. století. Renesanci zažil palác za první republiky, kdy se stal sídlem ministerstva zahraničí. Jeho přestavbu vzal do svých rukou významný architekt české moderny Pavel Janák, který ho rozšířil o funkcionalistickou přístavbu.

2024-06-14T23:39:52Z dg43tfdfdgfd