GUBERNáTOR: ČTYřI LIDI ZABIL A NA 150 ZRANIL UKRAJINSKý úTOK V SEVASTOPOLU

Moskva - Při ukrajinském vzdušném útoku v Sevastopolu na Krymském poloostrově zahynuli nejméně čtyři lidé a na 150 lidí bylo zraněno. Podle agentury Interfax to dnes uvedl Moskvou dosazený gubernátor města Michail Razvožajev, který původně hovořil o pěti obětech. Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že Ukrajina při útoku odpálila pět řízených střel dlouhého doletu ATACMS, z nichž čtyři byly sestřeleny a pátá explodovala ve vzduchu. Resort obrany následně ze zodpovědnosti za útok obvinil primárně Spojené státy, které střely ATACMS Ukrajině dodaly. Kyjev ani Washington se zatím nevyjádřily.

"Byli zabiti čtyři lidé, včetně dvou dětí; 151 lidí vyhledalo lékařskou pomoc, 82 bylo hospitalizováno," napsal Razvožajev na telegramu. Dříve informoval o pěti mrtvých a 124 zasažených lidech. Nyní dodal, že osobně objížděl nemocnice se zraněnými a zajišťoval poskytnutí potřebné pomoci. Už dříve Razvožajev rovněž řekl, že lidé mají různě závažná zranění způsobená šrapnely.

Podle ruského ministerstva obrany Ukrajina útočila americkým systémem s řízenými střelami dlouhého doletu ATACMS. Odpálila údajně pět raket tohoto typu, přičemž čtyři byly sestřeleny. "Další raketa se vlivem akcí protivzdušné obrany odchýlila od svého kurzu a explodovala nad městem," dodalo ministerstvo. Resort dále tvrdí, že Ukrajina udeřila na "civilní infrastrukturu města Sevastopol taktickými raketami ATACMS dodanými Spojenými státy a vybavenými kazetovými hlavicemi".

"Zodpovědnost za úmyslný raketový útok na civilisty v Sevastopolu nese především Washington, který dané zbraně Ukrajině dodal, a také kyjevský režim," uvedlo později ruské ministerstvo obrany na telegramu. "Všechna letová zadání v amerických operačně-taktických raketách ATACMS zadávají američtí specialisté na základě vlastních údajů satelitní rozvědky USA," napsalo ruské ministerstvo. Podle serveru Meduza také pohrozilo, že útok nezůstane bez odezvy.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014. V únoru roku 2022 podniklo na Ukrajinu rozsáhlou invazi, kterou sousední země z části odrazila a zastavila, část ukrajinského území ovšem Rusové - zejména na východě a jihu Ukrajiny - obsadili a okupují ho. Západ včetně USA poskytuje Kyjevu zbraně, aby se ruské vojenské agresi mohl bránit.

V pátek server Politico napsal, že Washington povolil Ukrajině používat jím dodané zbraně kdekoliv v příhraničních regionech Ruska, odkud ruská armáda útočí na ukrajinské území. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nicméně nezrušila omezení, která Ukrajině zakazují použití systémů ATACMS k úderům na ruské území, napsala v sobotu agentura AP s odkazem na tři americké činitele. USA podle této agentury začaly Ukrajině poskytovat střely ATACMS tento rok s pravidly - včetně toho, že nemohou být použity k úderům uvnitř Ruska, ale pouze na svrchovaném ukrajinském území, což zahrnuje i regiony zabrané Rusy.

Gubernátor předtím uvedl, že ruská protivzdušná obrana "útok střelami" odrazila a zničila ve vzduchu pět cílů. "Ale trosky ze sestřelených terčů spadly na pobřežní zóny," dodal Razvožajev.

Mnoho obětí se podle místních úřadů slunilo na městské pláži v severní části Sevastopolu, když na zem padaly trosky střel. Podle agentury DPA existují záběry hořícího soukromého domu v příslušné městské části. Mobilizována byla všechna lékařská zařízení, aby mohla pečovat o zraněné, uvedl Razvožajev.

Přístavní město Sevastopol je často terčem ukrajinských útoků, zejména proto, že tu má hlavní velitelství a základnu ruská Černomořská flotila. Krym je rovněž důležitým logistickým uzlem pro ruskou armádu.

Charkov hlásí jednoho zabitého a deset zraněných po ruském útoku

Jeden člověk zahynul a deset dalších utrpělo zranění při dnešním ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské město Charkov. Na platformě Telegram to uvedl šéf charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Podle serveru Ukrajinska pravda invazní armáda útočila na město naváděnými leteckými bombami.

"V důsledku nepřátelského náletu na civilní objekty v Ševčenkivské a Cholodnohirské čtvrti Charkova bylo zraněno deset lidí. Jeden člověk zahynul. Mezi zraněnými jsou dva teenageři ve věku 15 a 16 let," uvedl odpoledne Syněhubov, podle něhož útok zasáhl to, co označil za soukromý sektor a dětský vzdělávací ústav.

Šéf oblastní správy dále uvedl, že po úderu zůstala bez dodávek elektrické energie polovina charkovských spotřebitelů a energetici se snaží dodávky proudu obnovit.

Moskva se k útoku nevyjádřila. Agentura Reuters už dříve poznamenala, že Rusko dlouhodobě popírá záměrné útočení na civilisty, ale v jeho válce proti Ukrajině jich už zahynuly tisíce.

Ukrajinští činitelé informovali o ruském vzdušném úderu řízenými leteckými pumami na Charkov také v sobotu, kdy podle nich zemřeli dva lidé a dalších více než 50 jich utrpělo zranění. Sobotní útok podle Syněhubova poškodil mimo jiné pětipatrový bytový dům, dvě lékárny, autosalon, automobily, trolejbus a další objekty.

Charkov leží několik desítek kilometrů od hranic s Ruskem a terčem jeho vzdušných útoků je od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Rusové útočí na Charkovskou oblast a její metropoli pomocí dronů, různých typů střel včetně raket ze systémů protivzdušné obrany S-300 či S-400, které ruské síly používají také k ostřelování pozemních cílů, a v poslední době i s pomocí klouzavých leteckých bomb. V prvních měsících své invaze na Ukrajinu se Rusové Charkov pokoušeli neúspěšně dobýt.

2024-06-23T05:54:21Z dg43tfdfdgfd