POVODNě ZAžILA V TROUBKáCH, PO 27 LETECH JE NYNí žENA OPěT PROžILA V ŠIšMě

Šišma (Přerovsko) - Jen bezmocně přihlížela Věra Kopřivová z Šišmy na Přerovsku průtrži mračen, která ve čtvrtek večer během chvilky za pomoci přívalové vlny zpustošila její obec. Místní potůček Šišemka se vzápětí zvedl o tři až čtyři metry a bral s sebou vše, co měl v cestě - ploty, stromy, zábradlí, ale i osobní auta, téměř všechny ulice i zahrady zaplavilo bahno. Zážitky z povodní se Věře Kopřivové vrátily po 27 letech, do Šišmy se totiž přestěhovala z Troubek na Bečvou, symbolu povodní z roku 1997. Nyní je prožívá s dalšími 214 obyvateli obce.

"Bylo to tak přívalové, že jsme v tu chvíli nemohli nic dělat. Byla to smršť, kroupy, bílo, velký vítr a strašná průtrž. Během čtvrt hodiny se vše událo, vypadalo to jako konec světa, to se nedalo nic jiného dělat, než čekat. Zažila jsem to už v Troubkách v roce 1997. Myslela jsem si, že budu vědět v takových chvílích, co mám dělat. Ale to se tak vše vyplaví, že jsem si na vlastní kůži teď zkusila, jaké to je, když je člověk paralyzovaný a sesype se. Už je to dobrý, dala jsem si štamprlu, ale to se vrátí," řekla dnes ČTK Kopřivová.

Voda se rodině dostala do sklepů, ve stodole zaplavila firemní auto a zahradu proměnila stejně jako ostatní pozemky v okolí ve velké bahniště. "Neskutečná je vlna solidarity, lidé se zajímají, nabízejí se, že přijedou, přiloží ruku k dílu," doplnila žena.

Průtrž mračen zastavila při cestě z Šišmy, kde byl na návštěvě u maminky, také Jana Radu. "Byla to hrůza, voda přiletěla zničehonic ze všech stran. Byla to průtrž mračen, okamžitě jsem to otáčel, ale když jsem přijel zpět od Hradčan, už byl zaplaven spodek Šišmy. Vzal jsem to nahoru na Pavlovice, přebrodil jsem se přes hráz rybníka, kde už se valila voda, a vrátil jsem se za mámou zvrchu. Už tady bylo půl metru vody," řekl dnes ČTK Rada.

Voda si podle něj cestu do domu našla ze všech možných stran. "Za domem je ještě potok, šlo to i od přehrady, voda valila skrz barák a přes vrata ven, strašný. V roce 1997 jsme měli jen vodu ve sklepě, voda valila přes most, ale do domu se nedostala. Tohle nikdo nečekal, byl to mžik. Auta byla v potoku," doplnil. Nejhorší je při úklidu podle něj bahno, pracovat se přitom snaží všichni rychle, než zaschne. V Šišmě dnes mají od rána všichni na nohou gumáky, v rukou lopaty a kolečka. Po celé obci se pohybuje těžká technika, bagry sklízejí bahno.

Podle starosty Marka Krysteka šlo o živelní katastrofu, kterou nešlo předvídat. "Nemohlo nás zachránit nic a nikdo, byla to živelná katastrofa, která přišla během 20 minut," řekl dnes ČTK starosta. Vodu podle něj nezvládla zachytit ani nádrž nad obcí, kde návaly vody poškodily hráz. "V noci jsme kvůli protržení hráze řešili i potenciální evakuaci celé obce, to se naštěstí nepotvrdilo. Za pomoci místních jednotek hasičů se podařila hráz stabilizovat tak, aby lidé mohli zůstat ve svých domech," doplnil starosta. Přívalová vlna při bleskových povodních zasáhla na Přerovsku sedm obcí, škody jsou obrovské.

2024-06-28T09:30:47Z dg43tfdfdgfd