ZEMřELA MATKA NOY ARGAMANIOVé, OSVOBOZENé RUKOJMí HAMáSU

Matka zachráněné izraelské rukojmí Noy Argamaniové zemřela tři týdny poté, co byla její dcera osvobozena při dramatické razii, kdy byla osm měsíců zadržována Hamásem v Gaze.

Před třemi týdny izraelská speciální jednotka osvobodila Nou Argamaniovou po měsících zajetí z rukou hamáských teroristů. Nyní její matka, která bojovala s rakovinou, zemřela. Její poslední přání bylo splněno, když se znovu setkala se svou dcerou. Nemocnice Ichilov v Tel Avivu a rodinné fórum potvrdily smrt 61leté ženy. Uvedlo BBC.

Liora Argamaniová, která se narodila v Číně, trpěla rakovinou mozku. Bylo jí 61.

Liora v prosinci zveřejnila video, kde prosila Hamas, aby její dceru propustil, a řekla: „Nevím, jak dlouho mi zbývá. Přála bych si mít příležitost vidět svou Nou doma."

Benny Gantz, bývalý člen nyní rozpuštěného válečného kabinetu, a izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjádřili soustrast Noe a jejímu otci. Před třemi týdny izraelská speciální jednotka zachránila pětadvacetiletou Nou spolu s dalšími třemi rukojmími ze sevření islamistického Hamásu.

Osud mladé Izraelky, která byla unesena z hudebního festivalu Nova, se dotkl celé země i mnoha dalších zemí na dlouhou dobu. Nahrávky, na kterých byla unesena na motorce a zoufale prosila o pomoc, obletěly svět. Její tehdy unesený přítel je stále držen v zajetí v pásmu Gazy.

Na demonstraci proti izraelské vládě pronesla Noa svou první veřejnou výzvu proti nenávisti během víkendu po svém propuštění. „Přeji nám všem klidné dny, klidné dny, kdy jsme obklopeni rodinou, přáteli a dobrými lidmi. Nejdůležitější je, abychom se naučili milovat a nenávidět," řekla ve videoposelství promítaném v sobotu na shromáždění v pobřežní metropoli Tel Avivu.

Po propuštění Noy Argamaniové se napětí mezi Hamásem a Izraelem v konfliktu na Blízkém východě nadále stupňovalo, což vedlo k dalším obětem. Navzdory mezinárodnímu pobouření a intenzivním jednáním Hamás dosud nepropustil Noina uneseného přítele. Uprostřed tohoto politického napětí zazněla na výročním mírovém summitu v Tel Avivu důrazná výzva k dialogu, který by zabránil braní rukojmích a podpořil jednotu.

Související články

2024-07-02T14:49:19Z dg43tfdfdgfd