VE FRANCII ZíSKALO 75 POSLANCů MANDáT V NáRODNíM SHROMážDěNí Už V PRVNíM KOLE

Paříž - Ve Francii získalo 75 poslanců mandát v Národním shromáždění už v prvním kole nedělních voleb. To je více než desetina z 577 mandátů a výrazně více, než bylo obvyklé v předešlých volbách. Velký podíl na tom má vysoká účast, která činila 66,71 procent. Krajní pravice získala 37 mandátů, levicová koalice 32, vyplývá z údajů francouzského ministerstva vnitra.

Pro zisk křesla už v prvním kole je potřeba mít přes 50 procent odevzdaných hlasů a hlasy zároveň musí představovat alespoň 25 procent registrovaných voličů.

Tyto podmínky splnilo 37 kandidátů krajně pravicového Národního sdružení (RN). Mandát už získala i šéfka jeho poslanců Marine Le Penová, v Pas-de-Calais na severu Francie dostala 58 procent hlasů. Její strana bodovala zejména na severu země a pak také na samotném jihu, celkově má RN 29,25 procent hlasů, její spojenci další tři procenta.

Levicový blok Nová lidová fronta v neděli získal 27,99 procent hlasů a 32 mandátů. Své místo v dolní komoře parlamentu obhájila například šéfka poslanců strany Nepodrobená Francie (LFI) Mathilde Panotová, šéf socialistů Olivier Faure nebo Sandrine Rousseauová za zelené, uvádí Le Figaro.

Vládní tábor dostal 20 procent hlasů a jen dva její kandidáti se probojovali do parlamentu už v prvním kole. Většina členů vlády má ale obtíže, píší francouzská média. Poměrně solidní pozici do druhého kola má ve svém obvodu Hauts-de-Seine premiér Gabriel Attal, který získal téměř 44 procent hlasů. Jeho ministr zahraničí Stéphane Séjourné vede v sousedním okrsku s 46 procenty. Ministr vnitra Gérald Darmanin získal v okrsku Nord 36 procent hlasů, na paty mu s odstupem necelých dvou bodů šlape kandidát RN.

Druhé kolo voleb ve všech okrscích, kde nikdo nezískal mandát v prvním kole, se uskuteční 7. července. Právě druhé kolo rozhodne o složení Národního shromáždění a tedy i budoucí vládě a orientaci Francie v dalších pěti letech. Kvůli složitému systému jednomandátových okrsků jsou odhady celkových výsledků velmi složité a nepřesné.

2024-06-29T23:05:37Z dg43tfdfdgfd