PůVODNí ZPRáVA | EVROPSKá KOMISE PRO EZ: PODPORUJEME SLOVENSKý ZáKON O ODSTřELU MEDVěDů

Evropská unie je připravená Slovensku pomoct s prováděním zákona o zjednodušeném odstřelu medvědů. Mluvčí Evropské komise Adalbert Jahnz pro EuroZprávy.cz potvrdil, že nový zákon je do značné míry v souladu se směrnicí EU o stanovištích neboli Zákonem o obnově přírody. 

O tom, že Evropská unie podpoří kontroverzní slovenský zákon o zjednodušeném odstřelu medvědů už EuroZprávy.cz informovaly ve čtvrtek.

Nyní se serveru EuroZprávy.cz podařilo získat exkluzivní vyjádření mluvčího Komise Jahnze. „Informovali jsme slovenské orgány, že na základě předběžného posouzení se zdá, že nový zákon je do značné míry v souladu se směrnicí EU o stanovištích,“ nastínil.

Důležité je, jak Slovensko k naplňování zákona přistoupí. „Předběžné posouzení zároveň identifikovalo některá ustanovení, u nichž bude soulad s právem EU do značné míry záviset na tom, jak budou uplatňována,“ poznamenal Jahnz.

Evropská komise je podle něj připravena Slovensku pomoct. „Zdůraznili jsme také, že útvary Komise jsou připraveny konstruktivně pracovat a plně pomáhat slovenským orgánům, aby byl soulad s právem EU zajištěn i v prováděcí fázi,“ dodal.

Situace s medvědími útoky na Slovensku v posledních měsících graduje. Jen během dubna mělo toto velké zvíře na svědomí jedenáct útoků. Začátkem května pak došlo k medvědímu útoku na houbaře nedaleko Banské Bystrice. Muž dokázal prchnout do bezpečí a po ošetření ho lékaři propustili do domácího léčení.

Podle serveru Politico je způsob, kterým Slovensko ke schválení ze strany Evropské unie došlo, přinejmenším neobvyklý. „Dali jsme jasně najevo, že nemůžeme podpořit zákon o obnově přírody, pokud nedostaneme schválení naší legislativy o medvědech. A to se také stalo,“ informoval slovenský vicepremiér a ministr životního prostředí Tomáš Taraba.

Komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius ale popřel, že by Slovensku snad dělal nějakou protislužbu. „To je velmi podivná fáma. Neproběhly žádné diskuze ani jednání, medvědi, nebo zákon o obnově přírody. Nebyl tam žádný obchod nebo něco takového,“ prohlásil. „Nebyly učiněny žádné konkrétní vstřícné kroky, aby Slovensko podpořilo zákon o obnově přírody,“ doplnil litevský politik.

Související články

2024-06-23T16:44:10Z dg43tfdfdgfd