Zprávy

Trending:


Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce. Na východní hranici vybuduje moderní opevnění

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.


Vlna veder decimuje Mexiko. Rekordy pokořeny v 10 městech, včetně Mexico City

V pátek úřady v Mexiku hlásily rekordně vysoké teploty v deseti městech, včetně toho hlavního. Současná vlna veder způsobila celostátní výpadky elektřiny a ohrozila energetickou síť.


Glosa | Události Petra Nutila: Rusko je stále bez hranic, Česko bez obrany proti propagandě

Dnes to, moji milí, bude monotématické. Sorry jako. Téma dnešního dílu Událostí je prostě příliš vážné. Jde totiž o stále pokračující válku na Ukrajině.


Česko slaví Den matek. Jak se v průběhu staletí měnil?

Každý rok, obvykle druhou neděli v květnu, se slaví jeden z nejvýznamnějších a nejemotivnějších dnů v kalendáři - Den Matek. Tento svátek slouží jako příležitost vyjádřit vděk a lásku všem matkám a mateřství jako takovému.


Kauza Felix Slováček vs. Pavel Novotný nabírá na obrátkách: Padlo trestní oznámení!

Jen tak to nenechá! Felix Slováček (80) sice minulý týden uletěl před nenávistnými slovy starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (43, ODS) na Maltu, ale odtud spřádá velký plán.


Změny v trestním zákoníku: Neplatiči alimentů by už neměli končit ve vězení

Až o deset procent by se mohla snížit vězeňská populace, pokud projdou navrhované změny v trestním zákoníku. V současné době se ministerstvo spravedlnosti musí vypořádat s řadou připomínek, následně by zákoník měla projednat vláda. Jestliže změny projdou, budou se v Česku častěji ukládat alternativní tresty za činy, za které soudy dosud odsouzence posílaly do vězení. Třeba za neplacení alimentů. Některé činy by nebyly kriminalizovány vůbec.


Dubnové mrazy budou likvidační pro mnoho palíren, uvedla Unie destilatérů

Dopad dubnových mrazů a zvýšení spotřební daně bude podle Unie destilatérů pro mnoho pěstitelských palíren likvidační. Jen za leden letošního roku ukončilo činnost 20 palíren, což je zhruba pět procent z celkového počtu. Během letošního roku pak unie očekává, že provoz neotevře 20 až 30 procent z nich. ČTK to řekl tajemník unie Jakub Gottwald.


Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.


V centru Petrohradu spadl z mostu do řeky autobus, sedm lidí zahynulo

Petrohrad - V centru Petrohradu přišlo o život sedm lidí, když z mostu spadl do řeky Mojky autobus. S odkazem na ruský vyšetřovací výbor o tom informují zahraniční tiskové agentury. Dříve úřady uváděly tři mrtvé a šest vážně či kriticky zraněných. Petrohrad je druhé největší město v Rusku.


Nepálec a Brit svými dalšími výstupy na Mount Everest překonali rekordy

Káthmándú - Nepálský Šerpa Kami Rita dnes zdolal podevětadvacáté Mount Everest, a překonal tak opět světový rekord, svůj vlastní. Rekord překonal i Brit Kenton Cool, který má na kontě nejvíce výstupů mezi zahraničními horolezci a který dnes stanul na nejvyšší hoře světa poosmnácté. Informovala o tom dnes agentura Reuters.


V Neapoli vyhrál sázející za dvě eura v loterii 101 milionů eur

Neapol (Itálie) - V italské Neapoli vyhrál jeden sázející za dvě eura v loterii Superenalotto 101 milionů eur (asi 2,5 miliardy Kč), informovala agentura ANSA. Zatím není jasné, kdo je šťastným výhercem, podle italských médií jím může být i turista.


Tuleja nebude ministrem a možná už ani prorektorem. Univerzita řeší jeho budoucnost

Pavlu Tulejovi přitížila anabáze kolem nominace do Fialovy vlády i v akademické sféře. Tuleja podle čtvrtečního prohlášení Slezské univerzity v Opavě nabídl rezignaci na pozici prorektora pro strategii a komunikaci, kterou momentálně zastává.


Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech se otevřel veřejnosti

Lety (Písecko ) - Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se dnes poprvé otevřel veřejnosti. Vznikl na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy z druhé světové války, kde pak více než čtyři desítky let stál velkokapacitní vepřín. Památník bude zatím otevřený vždy od čtvrtka do neděle. Provozní doba do budoucna ještě není určena, řekla novinářům ředitelka Muzea Romské kultury se sídlem v Brně Jana Horváthová. Podle předsedy...


Rusko na Ukrajině údajně obsadilo šest dalších vesnic

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad pěti obcemi v ukrajinské Charkovské oblasti a jednou v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady hlásí po ruských útocích oběti na životech i zraněných, uvedla agentura AP.


Objekt lehkého opevnění na okraji Liberce je přístupný v podobě z roku 1938

Liberec - Do původní podoby z roku 1938 zrekonstruovali loni nadšenci v Krásné Studánce na okraji Liberce objekt lehkého opevnění zvaný řopík. Je v něm i původní výzbroj včetně kulometů. V libereckém regionu jde zřejmě o jediné takové muzeum. Dovnitř se zájemci dostanou jen několikrát do roka, v tom letošním to bylo dnes poprvé.


Cermat nahrál do DiPSy opravené testy jednotné přijímací zkoušky na SŠ

Praha - V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) jsou k dispozici opravené testy jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Na síti X to dnes uvedlo ministerstvo školství a Českému rozhlasu to řekl ředitel organizace Cermat, která je za přijímací řízení zodpovědná, Miroslav Krejčí. Testy si můžou prohlédnout uchazeči, kteří podávali přihlášky elektronicky nebo hybridně. To, na jakou školu byli přijati, se v systému...


Potvrzeno daty: přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby

Z průzkumu lékárenské skupiny Pilulka a výzkumné agentury Behavio vyplynulo, že přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby a považují to za běžné (Přepočítáno vůči celkové populaci. Cca 2 % z dotazovaného celku). Více, než každý desátý člověk je na hranici rizikového pití.


Tisíce studentů zahájily v Brně Majáles, v průvodu došly na výstaviště

Brno - Tisíce studentů brněnských univerzit i středních škol se dnes dopoledne sešly na na náměstí Svobody, kde začala největší studentská slavnost Majáles. Pořadatelé usilovali o rekord v počtu účastníků v průvodu, který vyšel z náměstí na Výstaviště, ale podle jednoho z organizátorů Radima Karniše se to pravděpodobně nepovedlo. Účast byla obdobná jako v minulých ročnících, řekl ČTK.


Zákon na účinnější ochranu dětí před sexuálními delikventy nabírá zpoždění


Pavel (37): Manželka vydělává hromadu peněz v zahraničí, ale na rodinu vůbec nemyslí

Pavel už toho má plné zuby. Jeho manželka měla odjet na dva roky do Velké Británie, aby vydělala peníze a pomohla rodině. Ukázalo se však, že pomohla především sobě. Našla si tam totiž milence...


Agáta Hanychová se drsně obula do Pavla Novotného: Je to odpad a vždycky byl, říká a rýpla si i do Soukupa

Agáta Hanychová pro své holčičky uspořádala na Instagramu páteční živé vysílání, ve kterém prozradila, co bude s rodinkou dělat o víkendu. Během odpočinkového pokecu s věrnými fanynkami se také obula do kontroverzního starosty Řeporyjí Pavla Novotného. Nelíbilo se jí totiž, co její bývalý kamarád pronesl na adresu těžce nemocné Aničky Slováčkové, kterou doslova pohřbil zaživa.


ČR zaostává ve využití geotermie, do r. 2030 by mohly vzniknout první elektrárny

Praha - Česká republika v současnosti v Evropě zaostává ve využití geotermální energie, která je výsledkem působení tepla ze zemského jádra. Zatímco jinde v Evropě v posledních deseti letech vzniklo několik desítek geotermálních elektráren a na kontinentu jich je nyní 139, Česko nemá dosud žádnou. Do roku 2030 by podle současných vizí mohlo v ČR vzniknout zhruba pět geotermálních elektráren a deset geotermálních výtopen. Vyplývá to z údajů...


Hasiči ukončili zásah u lesního požáru u Žehrova, nenašli už žádná ohniska

Žďár (Mladoboleslavsko) - Hasiči dnes večer ukončili zásah u požáru, který ve čtvrtek večer zasáhl zhruba hektar lesa u Žehrova na Mladoboleslavsku. Nenašli už žádná ohniska nebo teplejší místa a vrátili se na základy, uvedli na síti X. S leteckým hašením skončili v pátek odpoledne, požár se dál nešířil. Na místě ale ještě zůstávali kvůli dohašování skrytých ohnisek.


ČHMÚ: Uplynulou noc byla polární záře v ČR jen slabá, dnes by to mohlo být lepší

Praha - Také v noci na dnešek bylo možné podle meteorologů vidět v Česku na obloze polární záři, byla ale jen chvílemi a byla nesrovnatelně slabší než předchozí noc z pátku na sobotu, kdy byla nejsilnější od roku 2003. Dnešní večer a noc na pondělí jsou v tomto ohledu nadějnější, polární záře by mohla být opět silná, uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Případnému pozorování by podle něj mohlo přát i počasí, noc má být jasná...


Jak dnes žije krkavčí matka z kauzy Kuřim, co týrala své děti: Vězení ji změnilo, začala nový život

Jedná se o nejznámější případ týrání dětí v Česku. Zároveň svou krutostí předčil i hororové filmy. To je „kuřimská kauza“, jejíž hlavní aktéři jsou již na svobodě a obětem dnes táhne na třicítku. Děsivé trauma však z hlavy nejspíš nikdy nedostanou.


Kalousek se omlouvá za Pekarovou, chtěla konec Beka. Rakušan: Symptom složité situace v TOP 09

Vládní koaliční vody se evidentně rozhodla ještě více rozvířit šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta řekla, že rošádou ve vládě – která se straně vůbec nepovedla – chtěla jít »topka« příkladem. A pronesla, že v kabinetu by měl skončit i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Za slova své předsedkyně se mu pak omlouval Miroslav Kalousek (TOP 09).


Výborný: Pěstitelům bez pojištění bude stát krátit kompenzace o polovinu

Praha - Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct to dnes řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Zároveň odmítl kritiku europoslance Martina Hlaváčka (ANO), že by vláda nedostatečně podporovala pojištění zemědělců. Ministr zopakoval, že požádal Evropskou komisi o 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) na pomoc českým zemědělcům, ale neočekává, že...


Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá část Ukrajiny, míní Pavel

Vídeň - Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český prezident Petr Pavel. V rozhovoru s rakouským listem Die Presse také vyjádřil názor, že Evropa je na začátku delší konfrontace s Ruskem, která ale nemusí být vojenského rázu.


Hlavní cenu festivalu Anifilm v Liberci získal snímek Linda chce kuře!

Liberec - Hlavní cenu za celovečerní film na 23. ročníku Anifilmu získal v Liberci snímek Linda chce kuře! italsko-francouzského autorského dua Chiara Maltaová a Sébastien Laudenbach. V kategorii krátkých filmů zvítězil polský snímek Zima režisérského tandemu Tomek Popakul a Kasumi Ozeki. Výsledky sedmi kategorií organizátoři šestidenního mezinárodního festivalu animovaných filmů vyhlásili dnes.


Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom o dost lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.


Spojené státy americké oznámí další vojenskou pomoc pro Ukrajinu

Spojené státy americké v pátek oznámí nový balíček vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů. Pod podmínkou anonymity to uvedl jeden z amerických činitelů, informovala agentura Reuters.


Co si vzít do Itálie, abyste nedostali pokutu za kouření na ulici? Především dobrý metr a trochu taktu

Co si vzít do Itálie, abyste nedostali pokutu za kouření na ulici? Především dobrý metr a trochu taktu. Itálie, která je proslulá svou bohatou kulturou a historickými památkami, se nyní dostává na titulní stránky novin kvůli své progresivní zdravotní politice zaměřené na ochranu nekuřáků před pasivním kouřením.


Snaha ministra zemědělství o vznik státního srovnávače potravin ztroskotala


Fiala neúprosně šije do Babiše. Hájí zájmy Orbána, táhne nás na Východ, zuří premiér a prozradil, kam utíká ze Sněmovny

Premiér Petr Fiala (ODS) je známý svým rezervovaným vystupováním. Přesto, když přijde na jeho politického protivníka Andreje Babiše, nejde pro ostrá slova daleko. "Ráno říká něco jiného než odpoledne, nemyslí na zájmy České republiky, hájí zájmy Viktora Orbána a posouvá nás na periferii Evropy," komentoval svého soupeře pro eXtra.cz na akci Spolu na grilu.


V Tbilisi proti kontroverznímu zákonu pokojně protestovalo 50.0000 lidí

Tbilisi - Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi dnes prošlo asi 50.000 lidí v pokojném protestu proti kontroverznímu návrhu zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen, napsala agentura Reuters. O normě, kterou kritizuje gruzínská opozice, Evropská unie i Spojené státy, by měl gruzínský parlament ve třetím čtení hlasovat už příští týden.


Česko prozářila nejsilnější polární záře za dvacet let. Snímky jsou úchvatné

Lidé mohli na mnoha místech České republiky v noci z pátku na sobotu pozorovat jasně viditelnou polární záři. Pozoruhodný výhled se naskytl i obyvatelům Prahy nebo Brna. Mimo velká města, jako například u Jalubí na Uherskohradišťsku, byl ještě intenzivnější. Fascinující snímky světelného jevu si je možné prohlédnout v galerii Deníku. Pozorování tazkvané aurora borealis by mělo být možné i o sobotní noci, podle předpovědi počasí ale viditelnost...


Policie v Praze má napilno


Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.


OSN: Izraelský pozemní útok ve městě Rafah by způsobil humanitární katastrofu

Izraelský pozemní útok ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by způsobil humanitární katastrofu. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres poté, co vyjednavači opustili mírová jednání v Káhiře bez uzavření dohody, uvedla agentura AFP.


V Belgorodu se zčásti zhroutila obytná budova, ruské úřady obviňují Ukrajinu

Belgorod (Rusko) - V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku raketového útoku z Ukrajiny. Ruské zdroje citované agenturou Reuters nejprve uváděly nejméně sedm mrtvých, později však gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov podle agentury TASS řekl, že se zatím nikdo mrtvý nenašel. Pod troskami jsou ale stále slyšet živí lidé. Zraněných je zatím 19.


Marek Benda a Radek Vondráček se vyjádřili k výrokům Pavla Novotného


Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala 4000 lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

Charkov (Ukrajina)/Moskva - Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly přes 4000 lidí. Informuje o tom dnes agentura AFP, která se odvolává na šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova. Agentura Reuters pak citovala velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského, že ukrajinští vojáci čelí složité situaci, ale snaží se dělat vše, aby udrželi své pozice. Moskva, která ofenzivu zahájila v...


Koncert Rammstein zahalil jeviště na letišti v Letňanech do kouře a ohňů

Praha - Koncert skupiny Rammstein zahalil už při první písni jeviště na letišti v Letňanech, kde dnes němečtí hudebníci zahájili své evropské turné, do kouře a ohňů. Své více než dvouhodinové vystoupení nabízející industriální metal s prvky elektronické hudby pak v závěru vygradovali efektním ohňostrojem. Jejich produkci aplaudovalo ve vyprodaném areálu 60.000 fanoušků, kteří se před začátkem bavili vytvářením mexických vln. Další stovky lidí...


Kamenná stodola se proměnila v dokonalý mini domek tak akorát pro dva

Jen půl hodiny cesty od irského Dublinu se nachází venkov, kterému kralují staleté kamenné stavby. Na dvoře jedné takové usedlosti majitel proměnil starou stodolu v dokonalé útočiště před hektickým světem.


UNRWA: V Gaze není nikde skutečně bezpečno

Izraelská armáda sice tvrdí, že posílá palestinské civilisty v Pásmu Gazy do tzv. bezpečných humanitárních zón, avšak podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA není v Gaze nikde skutečně bezpečno. Nucené přemisťování Palestinců v této oblasti je označováno za nelidské.


Ukrajinu poprvé od začátku války navštívil člen britské královské rodiny!

Vévodkyně z Edinburghu Sophie se stala první členkou britské královské rodiny, která od začátku ruské vojenské invaze v únoru 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil podle AFP Londýn.


Rusko v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad šesti obcemi na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad pěti obcemi v ukrajinské Charkovské oblasti a jednou v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady hlásí po ruských útocích oběti na životech i zraněných, uvedla agentura AP.


Při nehodě dvou aut a motorky se zranilo na Plzeňsku sedm lidí

Plzeň - Při nehodě dvou aut a motorky u Nové Hospody na Plzeňsku dnes dopoledne utrpělo zranění sedm lidí. Jeden ze zraněných napadl při zákroku záchranáře, uvedla policejní mluvčí Iva Vršecká. Jak později zjistili policisté, muž měl u sebe pytlíčky s krystalickou látkou, pravděpodobně šlo o drogy.


Více než 300 obětí si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.


WHO: Globální pandemickou dohodu se nepodařilo uzavřít

Země, které usilují o vypracování průlomové globální dohody na zvládání budoucích pandemií, se rozhodly prodloužit jednání o další dva týdny poté, co v pátek uplynul konečný termín, uvedla agentura AFP.