V šíLENé TLAčENICI ZEMřELO NEJMéNě 107 LIDí. POčET OBěTí SE ZVýší, OčEKáVAJí INDOVé

Tlačenici při náboženském shromáždění poblíž města Háthras v severoindickém státě Uttarpradéš nepřežilo podle nové bilance nejméně 107 lidí, informuje indická televizní stanice India Today. Počet obětí, mezi nimiž jsou podle stanice i ženy a děti, se tak během dvou hodin zvýšil o 20. Podle úřadů je pravděpodobné, že obětí ještě přibude. Premiér Naréndra Módí vyjádřil soustrast rodinám, kterých se neštěstí dotklo.

Příčinou vzniku tlačenice byl příliš velký počet lidí, kteří na hinduistické náboženské setkání přišli. Podle prvních zpráv se na akci, která měla povolení pro asi 5000 lidí, sešlo přes 15.000 věřících, píše agentura AP. Zmatek nastal ve chvíli, kdy lidé ze setkání s náboženským lídrem ve spěchu odcházeli, uvádí lokální média.

>

Ke smrtelným tlačenicím dochází při indických náboženských svátcích relativně běžně, protože se na jednom místě schází velké množství lidí za často nevyhovujících bezpečnostních opatření. Hlavní ministr státu Uttarpradéš už vyjádřil na platformě X svou soustrast rodinám zemřelých a slíbil vyšetření incidentu.

Město a okres Háthras leží asi 200 kilometrů jihovýchodně od indického hlavního města Dillí.

2024-07-02T11:39:59Z dg43tfdfdgfd