TRUMP OBVIňUJE IMIGRANTY Z KRáDEžE PRACOVNíCH MíST čERNOCHůM: EKONOMOVé NESOUHLASí A POUKAZUJí NA REKORDNí ZAMěSTNANOST

Nedávná debata o vlivu imigrace na pracovní trh v USA vyvolala bouřlivé reakce. Bývalý prezident Donald Trump tvrdí, že přistěhovalci berou práci menšinám. Ekonomové však přináší odlišný pohled na situaci.

Trumpovo kontroverzní prohlášení Donald Trump během prezidentské debaty prohlásil, že přistěhovalci „berou práci černochům“. Tvrdil, že až 20 milionů imigrantů připravuje o zaměstnání nejen Afroameričany, ale i Hispánce. Toto tvrzení okamžitě vyvolalo vlnu kritiky.

Co říkají čísla? Statistiky ukazují opak. Míra nezaměstnanosti mezi Afroameričany je na historickém minimu. Jejich mzdy rostou rychleji než u jiných skupin. Valerie Wilsonová z Institutu hospodářské politiky uvádí: „Nejenže máme rekordní zaměstnanost černochů, ale také výrazný růst mezd.“

Imigrace jako motor ekonomiky

Ekonomové se shodují, že imigrace ekonomice prospívá. Julia Pollaková ze ZipRecruiteru vysvětluje: „Většina výzkumů zjistila, že imigrace je pro ekonomiku pozitivní.“ Přistěhovalci zvyšují poptávku po zboží a službách, což vede k tvorbě nových pracovních míst.

Proměny pracovního trhu Analýza ukázala, že více Afroameričanů nyní pracuje v lépe placených odvětvích. Kevin Rinz z Centra pro spravedlivý růst říká: „Neexistuje nic takového jako ‚práce pro černochy‘. Lidé všech ras vykonávají různé druhy práce.“

Jak to bude vypadat v budoucnosti?

I přes pozitivní trend čelí USA výzvám. Trh práce se ochlazuje a nezaměstnanost mírně roste. Experti však zdůrazňují, že současná situace je stále velmi příznivá. Dlouhodobé dopady současné imigrační politiky budou jasnější až za několik desetiletí. Debata o vlivu imigrace na pracovní trh zůstává složitá. Data však ukazují, že obavy z negativního dopadu na menšiny jsou přehnané.

Naopak, diverzita pracovní síly přispívá k ekonomickému růstu a prosperitě USA.

Zdroje info: Reddit, X, https://www.washingtonpost.com/business/2024/06/28/trump-black-jobs-economy-immigration/, https://www.msn.com/en-us/money/markets/trump-says-immigrants-are-taking-black-jobs-economists-disagree/ar-BB1p51FE?ocid=BingNewsBrowse

Náhledové foto: Pixabay

The post Trump obviňuje imigranty z krádeže pracovních míst černochům: Ekonomové nesouhlasí a poukazují na rekordní zaměstnanost first appeared on Epeníze.

2024-06-30T23:06:09Z dg43tfdfdgfd