SVATý JAKUB V BRNě PO TřECH LETECH: UNIKáTNí ZážITEK! FARNíCI SPLáCí úVěR 33 MILIONů

Výměna střešní krytiny, nosných trámů v krovech, oprava kamenných ozdob na fasádě nebo nejvyšší kostelní věže v Brně. Unikátní gotický kostel sv. Jakuba v centru Brna má za sebou komplexní rekonstrukci, která umožní kvalitnější duchovní i návštěvnický zážitek. Pro věřící i pro návštěvníky se chrám otevře 28. června večer. Rozsáhlé opravy vyšly na celkem 164 milionů.

„Všichni se už ale těšíme domů, do společenství, které se snad díky atraktivnějšímu zázemí i rozroste. Kostel je otevřený pro všechny, kdo se chtějí na chvíli ztišit, zastavit, pomodlit, něco se dozvědět nebo si třeba jenom vychutnat krásnou architekturu,“ řekl farář Jan Pacner.

Unikátní klenot: Jízdárnu ve Světcích opravovali 23 let!

Kostel se poprvé otevře v pátek 28. června v 17 hodin, kdy v něm generální vikář brněnské diecéze Pavel Kafka bude slavit děkovnou mši svatou. Poté už bude chrám přístupný stabilně – každý den včetně víkendů od 9.30 do 22 hodin pro prohlídky.

Kostel postupně nabídne i větší škálu duchovních, kulturních a vzdělávacích programů. Ve čtvrtek 25. července, na svátek patrona kostela sv. Jakuba, otevřou v opraveném krovu multimediální expozici s holografickými prvky, na podzim vyhlídku ve věži. Ta nabídne brněnská panoramata z výšky 43 metrů.

Kasematy na Špilberku v novém: Více historie, méně pověstí

Výzva pro řemeslníky

Od července budou moci turisté využít také moderní expozici a videoprohlídku chrámového interiéru i exteriéru „Výtěžek z návštěvnických prohlídek použijeme na splácení úvěru, který jsme si jako farnost museli kvůli nutným vícepracím vzít,“ vysvětlil Jan Lerche z ekonomické rady farnosti.

Kromě dřevěných trámů v krovu a nové střechy má kostel nová vitrážová okna a obnovené kamenné prvky fasády. Restaurátorské práce byly skutečnou výzvou i pro řemeslníky a restaurátory.

„Je to nejnáročnější obnova památky, jakou jsem v rámci své kariéry zažil. Pod finančním i časovým tlakem jsem musel rozhodnout, jestli k opravám přistoupit důsledně a řemeslně správně, nebo se spokojit s provizoriem a finální řešení přenést na další generaci tak, jak to bylo v minulosti,“ svěřil se manažer stavby Aleš Taufar.

Konečně! Arnoldova vila po rekonstrukci přivítá první návštěvníky

Musi splácet

Náklady pokryla z necelých 70 procent dotace z evropských fondů, finančně se na opravách podílelo i město Brno a kraj. Farnost si vzala na rekonstrukci bankovní úvěr v celkové výši 33 milionů, které spolu s půjčkami od drobných přispěvatelů teď bude postupně splácet.

2024-06-23T07:51:06Z dg43tfdfdgfd