SUMMIT G7: ZMRAZENý RUSKý MAJETEK PRO UKRAJINU A EVIDENTNě ZMATENý JOE BIDEN

V Itálii se od 13. do 15. června konal summit G7. Na čem se zúčastnění dohodli? Jak si vysvětlit zmatené chování amerického prezidenta, který vzbudil nemalou pozornost médií?

V italském malebném městečku Fasano se od 13. do 15. června 2024 konal summit G7, kterého se zúčastnili prezidenti USA, Británie, Itálie, Německa, Francie, Kanady, Japonska, ale i řady dalších zemí, které nejsou členy, jako například turecký prezident či papež František. Na summitu se lídři dohodli na tom, že zmrazený ruský majetek v hodnotě více než bilion korun půjde na pomoc Ukrajině.

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj podepsali dohodu

Americký prezident Joe Biden a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj na summitu G7 v Itálii podepsali desetiletou americko-ukrajinskou bezpečnostní dohodu, která je zaměřená na posílení bezpečnosti Ukrajiny. Američané se tímto zavazují k další vojenské podpoře, jakožto spolupráci v oblasti obranného průmyslu i výměně zpravodajských informací. Zároveň vyzvali Ukrajinu k provedení různých reforem, jako například v oblasti justice, trestního stíhání a boje proti korupci.

Poskytnutí půjčky Ukrajině

Lídři zemí skupiny G7 se shodli na poskytnutí půjčky Ukrajině, a to ve výši 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Použijí k tomu výnosy ze zmrazeného ruského majetku. Ještě se musí doladit technické detaily půjčky, která bude doplněna další podporou Ukrajiny ve výši 60 miliard dolarů (1,37 bilionu korun) ze strany Ameriky a 50 miliard eur (1,23 bilionu korun) ze strany Evropské unie.

Dohoda počítá s tím, že ruský majetek zůstane zmrazený do té doby, než Moskva vyplatí Ukrajině reparace za válečné škody. Což se týká výnosů za přibližně 260 miliard dolarů (5,77 bilionu korun) zablokovaného ruského majetku. Kanada, Británie, Itálie, Francie, Německo, Japonsko a USA se zavážou k sankcím proti subjektům pomáhajícím Rusku obcházet sankce na vývoz ropy.

Úsměvná tečka na závěr

O úsměvnou příhodu se postaral americký prezident Joe Biden, aniž by tak sám tomu chtěl. Ve čtvrtek na louce u městečka Fasano parašutisté před očima zúčastněných summitu G7 právě seskakovali, a když lídři výkon jednoho z výsadkářů odměnili společným potleskem, Biden se najednou odpojil jakoby do prázdna. Ocitl se před jedním vojákem, který si právě v pokleku balil padák. Zatímco francouzský prezident a šéfka Evropské komise s nechápajícími pohledy sledovali chování Bidena, tak italská premiérka reagovala pohotově. Chytla viditelně zmateného amerického prezidenta za ruku a nasměrovala ho zpět do reality mezi kolegy.

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/560201-pokracuje-summit-g7-prvni-den-sokoval-zmateny-prezident-biden

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-zelenskyj-a-biden-podepsali-americko-ukrajinskou-bezpecnostni-dohodu-40476307

Náhledové foto: Pixabay

The post Summit G7: Zmrazený ruský majetek pro Ukrajinu a evidentně zmatený Joe Biden first appeared on Epeníze.

2024-06-16T07:15:35Z dg43tfdfdgfd