PUTIN ZOPAKOVAL VAROVáNí, žE RUSKO MůžE POZMěNIT JADERNOU DOKTRíNU

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek opět zopakoval varovná slova, že Rusko uvažuje o pozměnění jaderné doktríny. Podle agentury Reuters to řekl na konci čtvrteční návštěvy Vietnamu, kam se přesunul ze Severní Koreji. 

Současná ruská jaderná doktrína mluví o tom, že je možné jaderné zbraně použít pouze v případě jaderného útoku na Rusko anebo v případě útoku konvenčními zbraněmi, který by ohrožoval samotnou existenci země.

Putin před dvěma týdny na petrohradském ekonomickém fóru uvedl, že jaderné zbraně nejsou potřeba k vyřešení války na Ukrajině. Konkrétně řekl, že nevidí důvod k použití zbraní hromadného ničení, proto vyzval, aby se o tom nediskutovalo. Už tehdy ale nevyloučil změnu ruské jaderné doktríny. 

"Použití (jaderných zbraní) je možné ve výjimečném případě - v případě hrozby pro suverenitu a územní celistvost země. Nemyslím si, že taková věc nastane. Není to potřebné," řekl Putin na konferenci.

Ruský prezident označil jadernou doktrínu za živý nástroj. "A my pozorně sledujeme, co se ve světě kolem nás děje, a nevylučujeme nějaké změny této doktríny. To se týká i testování jaderných zbraní," podotkl s tím, že v případě nutnosti by mohlo dojít i k jadernému testu. 

Související články

2024-06-20T20:07:25Z dg43tfdfdgfd